Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Superúterý v USA: Volí miliony Američanů! Průzkum odhalil nové pochyby o zdraví Bidena i Trumpa

Aktualizováno -
5. března 2024
16:39
Autor: mav, lig, ČTK - 
5. března 2024
15:36

Demokraté a republikáni ve velké části USA dnes mají možnost zapojit se do prezidentských primárek, které se zatím vyvíjí jasně ve prospěch současného šéfa Bílého domu Joea Bidena a jeho předchůdce Donalda Trumpa. Takzvané superúterý přinese rozuzlení stranických nominačních soubojů v dalších 16 státech a může dvojici opět přiblížit k listopadové repríze duelu o prezidentskou funkci.

Jako první se podle amerických médií otevřely volební místnosti ve Vermontu a Virginii, a to v 06:00 místního času (12:00 SEČ). Dohromady mají dnes obě hlavní politické strany na programu primárky nebo volební shromáždění ve 14 státech včetně populačně největších - Kalifornie a Texasu. Republikáni kromě toho pořádají volební shromáždění na Aljašce, demokraté zase oznámí výsledky několikatýdenní korespondenční volby v Iowě a budou hlasovat i v Americké Samoi.

Výsledky budou přicházet postupně v noci na středu. Ve Virginii a Vermontu hlasování končí v 19:00 místního času, na dalších místech budou moci lidé hlasovat až do brzkého rána středoevropského času.

Superúterý letos nepoutá takovou pozornost jako v minulých volebních cyklech, neboť přichází v momentě, kdy jsou souboje o nominaci republikánů a demokratů považované za víceméně rozhodnutou záležitost. Biden v případě Demokratické strany a Trump u Republikánské strany od počátku nominačnímu procesu dominují a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit.

Trump jde do dnešních hlasování s 274 delegáty pro červencový nominační sjezd, který definitivně určí republikánského kandidáta na prezidenta. Jeho jediná zbývající soupeřka, kterou je bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, má na kontě jen 43 delegátů a dnešní den by mohl být pro její kampaň poslední šancí, napsala agentura Reuters.

Na straně republikánů je dnes podle Reuters ve hře dalších 865 delegátů, Trump se tak může výrazně přiblížit většině z celkových 2429, kteří se v nominačním procesu rozdělují. Ještě jasnější je matematika u demokratů, kde zatím Bidenovi soupeři nezískali jediného delegáta.

Že už je rozhodnuto, naznačuje i útrata za předvolební inzerci. Zatímco loni v souvislosti se supeúterým kandidáti (hlavně demokratičtí) utratili na 400 milionů dolarů (dnešním kurzem 9,3 miliardy korun), letos je to jen několik málo milionů, uvádí CNN.

„Teď je čas, abyste se ujistili, že je váš hlas slyšet,“ vybízí k účasti Joe Biden na X.

Nové obavy o mentální zdraví Bidena i Trumpa

V primárkách ovšem hlasují zejména straníci (v některých státech jsou otevřené i nestraníkům). Naopak celkový obraz obou prezidentů u obecné veřejnosti není zrovna slavný.

Podle průzkumu AP-NORC 63 procent voličů nemá důvěru v mentální kapacitu Joea Bidena být prezidentem v dalším volebním období - a nepřesvědčil o tom ani tolik svých demokratů, 40 důvěru má, 32 nemá.

Donald Trump na tom je o chlup lépe, ze všech Američanů nemá v jeho duševní schopnosti důvěru 57 %. Zato v ně věří 59 republikánů.

Video  Americký velvyslanec o návštěvě Billa Clintona i oslavách vstupu do NATO. A kdo další přijede z Washingtonu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sekebo ( 5. března 2024 16:52 )

Jo a pokud se týká nových pochyb o mentálním zdraví obou, tak pochyby hoďte za hlavu, to je smutná realita!!!

sekebo ( 5. března 2024 16:48 )

To lidstvo je čím dál tím víc padlé na hlavu. V USA budou vybírat ze dvou 80 letých stařečků nejmocnějšího muže planety. No tak hodně úspěchů, šílenci.😨 👎

Zobrazit celou diskusi