Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Abelovým zemřel syn Kryštof (†22) na rakovinu. Byl hrdina, nikdy nezafňukal, říkají rodiče

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
6. března 2024
05:00

Dne 4. listopadu 2020 prohráli Abelovi v prodloužení, zemřel jejich syn Kryštof. Do té doby vedla rodina vyrovnaný zápas s infekcemi, záněty a rakovinou. Když už to vypadalo, že je zápas ukončen, u preventivní prohlídky Kryštofovi našli neoperovatelné metastázy s enormní expanzí. Tibor a Marie Abelovi po této ráně nebyli týdny ničeho schopní, ale po čase založili nadaci a začali pomáhat pacientům s rakovinou a lidem z jejich okolí.

Na televizních obrazovkách slavil úspěch seriál České televize Smysl pro tumor. Manželé Abelovi byli na jeho premiéře, viděli všechny díly a se svou zkušeností říkají, že se jim stalo všechno, co seriál zobrazuje. Nemoc syna stmelila jejich partnerský vztah, do nemocnice za Kryštofem chodili kamarádi s pivem koukat na fotbal a 20letý student VŠE musel na odběr spermatu před chemoterapií.

Video  Blesk Podcast: Abelovým zemřel syn Kryštof (†22) na rakovinu. Byl hrdina, nikdy nezafňukal, říkají rodiče  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

„Ve dvaceti to samozřejmě nechcete řešit. Kvůli tomu, že náš syn byl onkologický a ortopedický pacient, tak chodil o berlích a já ho všude doprovázela. Seděla jsem v čekárně, držela jeho bundu a batoh, a ty myšlenky, které se vám hlavou honí, jsou velice emotivní, zvláštní, rozporuplný a vše je intenzivní,“ líčila své pocity Marie Abelová.

Uklidňoval nás

Kryštof absolvoval za 27 měsíců 24 chemoterapií, 10 operací, měl proleženiny a různé infekce. Vše odstartoval v roce 2018 nález osteosarkomu v koleni (pozn. red. vzácné nádorové onemocnění kosti), které se velmi rychle rozšiřovalo. Následovala biopsie a série chemoterapií. V listopadu byl nádor odstraněn spolu s částmi holenní a stehenní kosti, a proto dostal mladík endoprotézu. Na tu ale tělo nereagovalo dobře a Kryštof se potýkal s dalšími zdravotními komplikacemi. V září 2020 už to vypadalo, že rodina zápas vyhrála, ale pak přišlo prodloužení.

Při pravidelné kontrole s RTG kolene a CT plic jeho lékař objevil nález na plicích. Na hrudní chirurgii v Motole mu diagnostikovali neoperovatelné metastázy s enormní expanzí. „Byl o hlavu větší než my, měl 185 cm a vážil pouze 42 kilo. Přesto za celých 27 měsíců ani jednou nezafňukal. Naopak, když už cítil, že my jsme tu situaci hůře zvládali, přestože jsme se snažili před ním nedat nic najevo, tak vždycky říkal: ‚Tati, mami, vždyť to bude dobrý.' On byl do poslední chvíle neuvěřitelný optimista. Posledních 14 dní za ním skoro každý den chodil kamarád a zároveň jeho psycholog a těšil nás: ‚On neřeší sebe, on řeší vás a co vy budete dělat.' Byl to pro mě obrovský hrdina a gentleman,“ vzpomínal Tibor na svého syna, který ze světa odešel 4. listopadu doma.

Nový smysl života

Po smrti jednoho ze svých 5 dětí byli podnikatelé na dně. Vyčerpali se finančně a neměli vůbec energii na cokoliv dalšího. Již během léčby Kryštofa si uvědomovali, jaké mají štěstí, že jsou finančně zajištění a mohou mu být oporou, a že by chtěli pomáhat lidem, co to štěstí nemají. Po dvou měsících od tragédie u nich byl kamarád Martin Jotov, který oba manžele přiměl, ať založí nadaci a finančně je podpořil. Tak vznikl Úsměv nejen pro Kryštofa.

Manželé v nadaci poskytují širokou paletu služeb - od vysvětlování diagnózy, postupů léčby a předávání kontaktů na psychologickou pomoc, tak finančně podporují i sociálně slabé rodiny. „Za tři roky činnosti nám prošlo rukama přes 450 klientů. Přibližně 70 % klientů řeší sociální problémy, 20 % jsou psychický problémy a 10 % vše ostatní,“ vypočítával Tibor. 

Co by lékaři v péči o onkologické pacienty mohli zlepšit, jak se změnil vztah manželů a v čem konkrétně ještě pomáhají svým klientům, prozradili manželé Abelovi v Blesk Podcast: