Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přešlap Bílého domu: Chtěli k sobě posadit Zelenskou a Navalnou?! Dostali košem

Autor: simao, ČTK - 
6. března 2024
14:41

Jedna je manželkou ukrajinského prezidenta, který dál vzdoruje Putinově agresivní válce, druhá ženou mrtvého ruského opozičníka, jehož pohřeb v Moskvě přitáhl davy Rusů. Olenu Zelenskou a Juliji Navalnou chtěl Bílý dům podle Washington Post pozvat coby hosty do USA na projev Joea Bidena před Kongresem. A posadit je rovnou vedle první dámy Jill Bidenové. Jenže narazil. A nakonec patrně nedorazí ani Zelenská, ani Navalná.

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská odmítla pozvání Bílého domu na tradiční vystoupení amerického prezidenta Joea Bidena v Kongresu, tzv. poselství o stavu unie.

„Rozhodnutí posadit vedle sebe Zelenskou a Navalnou musel v Bílém domě vymyslet opravdový expert,“ uvedl politický komentátor Alexandr Mitrofanov na sociální síti X.

Podle The Washington Post Bílý dům skutečně zamýšlel, aby vedle první dámy Jill Bidenové seděly jak první dáma Ukrajiny Olena Zelenská, tak i manželka mrtvého opozičníka Julija Navalná, ke které se nyní upínají zraky rozdrolené a zdecimované ruské opozice.

Navalnou na Ukrajině „nemusí“

Háček je v tom, že na Rusku Navalnou se na Ukrajině pohlíží s jistou skepsí, upozorňuje Washigton Post. Záměr byl přitom jasný. „Obraz obou žen, z nichž každá je symbolem odporu vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, by poskytl silnou kulisu proslovu prezidenta Bidena na společném zasedání Kongresu,“ uvádí americký server.

Washington Post upozorňuje na to, že potenciální přítomnost Navalné nebyla pro Ukrajince příliš komfortní záležitostí. „Ačkoli je její zesnulý manžel široce oslavován jako protikorupční ikona, který riskoval svůj život, aby se postavil Putinovi, Navalného dědictví na Ukrajině je zatemněno minulými prohlášeními, že Krym, který Putin anektoval v roce 2014, patřil Rusku,“ upozorňuje Washington Post.

Problém s postojem k anexi Krymu

Potvrzují to i experti. „Zatímco na Západě jsme o něm vždy uvažovali jako o někom, kdo statečně a odvážně bojoval proti Putinovi, na Ukrajině je Navalnyj vnímán v souladu s myšlením ruského nacionalismu a imperialismu,“ upozornila Washington Post řekla Alina Poljaková, prezidentka think-tanku Centrum pro analýzu evropské politiky.

Podle ní skutečně v roce 2014 Navalnyj proti záboru Krymu nijak neprotestoval. Naopak. „Navalnyj byl samozřejmě proti úplné ruské invazi na Ukrajinu, ale v roce 2014, kdy Rusko poprvé napadlo Ukrajinu, byl velmi v souladu s obecným ruským názorem, který považoval Krym za součást ruských historických zemí,“ upozornila Pojaková.

Po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014, kterou Západ vnímá jako protiprávní, Navalnyj prohlašoval, že poloostrov zůstane součástí Ruska a nebude v dohledné budoucnosti Ukrajině navrácen. Připouštěl nicméně, že jeho připojení k Rusku bylo porušením mezinárodního práva. Kyjev ale dal opakovaně najevo, že se nehodlá tohoto svého území vzdát.

Navalného reputaci na Ukrajině už nepomohlo ani to, že později své názory ohledně Krymu přehodnotil a mluvil o tom, že uznává Ukrajinu v jejích hranicích z roku 1991.

Bidenův projev bez obou dam

A tak to nyní vypadá, že po tomto přešlapu se ani Zelenská, ani Navalná Bidenova projevu o stavu unie v Kongresu nezúčastní. Kancelář Zelenské byla údajně oslovena ohledně konkrétních požadavků na uspořádání sedadel, z kanceláře však přišla odpověď ohledně nabitého programu paní Oleny.

Washington Post uvedl, že Zelenské odmítnutí jedné z nejprestižnějších akcí Washingtonu podtrhuje komplikovanost ukrajinské politiky. Server Ukrajinska pravda nicméně s odvoláním na ukrajinskou prezidentskou kancelář v reakci na zprávu amerického listu napsal, že za odmítnutím Zelenské je její nabitý program. Dodal, že účast na události ve Washingtonu by kolidovala s její dříve naplánovanou návštěvou dětského domova v Kyjevě.

Podle amerického tisku se pak již z účasti na Bidenově projevu omluvila i Navalná - a to s omluvou na únavu. Mluvčí Kira Jarmyšová poukázala na to, že od Navalného smrti uplynulo jen málo času a že Navalná po celou dobu cestovala z místa na místo.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5347357 ( 7. března 2024 09:18 )

Říká podporovatel mírových jednání a ne válečných tažení, které na Západě trvá již hezkou řádku let.

zdearo ( 7. března 2024 08:16 )

tady řešíme zelenskou je to směšná ženska falešná

Uživatel_5650027 ( 7. března 2024 08:14 )

👏👍

cervena_sedma ( 7. března 2024 08:09 )

A důvod proč by se měly mít rády? Navalnyj byl svého času taky dost nacionalistický na úkor Ukrajiny. Takže čemu se divíte? Neznamená, že nepřítel tvého nepřítele musí být váš přítel. A samozřejmě naopak. To jen někteří jednají bezhlavě v jednom šiku, ať se děje, co se děje.

cervena_sedma ( 7. března 2024 08:04 )

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Tohle je fakt vtip. V Rusku byste i za tenhle výplod už měla problémy. Tohle byste si snad ani myslet nemohla, natož to veřejně napsat.

Zobrazit celou diskusi