Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Malý bývalý sovětský satelit.“ Slavný deník pobouřil označením Česka, po kritice text změnil

Aktualizováno -
18. března 2024
19:39
Autor: ČTK, mav - 
18. března 2024
10:38

Americký deník The Wall Street Journal (WSJ) v reakci na kritiku na sociálních sítích, k níž se připojil i americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet, opravil titulek článku o české pomoci Ukrajině. V titulku původně stálo, že „malý bývalý sovětský satelit“ shání ve světě munici pro Ukrajinu, mimo jiné u některých partnerů Ruska. Řada lidí na sociálních sítích označení Česka kritizovala jako stereotypní. Deník později titulek na webu změnil a článek se dnes objevil i na titulní straně tištené verze pod titulkem: „Česká republika hraje velkou roli v dodávkách dělostřeleckých granátů na Ukrajinu“.

„Drahý WSJ, opravil jsem to za vás,“ poznamenal na síti X velvyslanec Sabet a na snímku obrazovky přeškrtal titulek amerického deníku a pojmenování Česka nahradil vlastním: „Už více než 30 let demokratická země a důležitý partner v NATO“.

„'Malý bývalý sovětský satelitní stát'? To se vám povedlo!“ tweetoval Michal Kubal z České televize. „(Jistě, od sametové revoluce uplynulo teprve 35 let a je to 9. nejlidnatější země EU. Ale - nenechte si těmito faktickými nuancemi zničit pěknou story).“

V reakci na článek se rovněž ozvalo aktivistické sdružení dobrovolníků NAFO, které si klade za cíl bojovat proti ruské propagandě. V otevřeném dopise adresovaném editorům WSJ, který podepsal i irský novinář působící v Česku Ian Willoughby, NAFO uznává, že Česko je v dotyčném článku vyobrazené v pozitivním světle, jeho označení jako bývalý sovětský satelit je však podle sdružení zavádějící a urážlivé vzhledem k zahraničněpolitickému postoji Prahy, jehož součástí je i silná podpora Ukrajině.

„Minulost studené války jsme nechali daleko za sebou a je načase, abyste udělali to samé,“ žádá dopis editory amerického deníku.

„35 let po druhé světové válce byste článek o Německu začali jako 'bývalý nacistický stát'?“ psal Toomas Ilves z Estonska, spolupodepsaný pod dopisem. „Proč nenazýváte Rusko bývalým vazalem Mongolska?“ přitvrdil ještě polský analytik Daniel Szeligowski. 

„Polovičatý titulek. Měl být: 'Malý bývalý sovětský satelitní stát shání zbraně pro velkou bývalou sovětskou socialistickou republiku, zatímco velký bývalý britský svaz kolonií se rozmýšlí o pomoci'“ strefil se pak do amerického váhání s pomocí Ukrajině kartograf Arnold Platon.

V neděli publikovaný článek hovoří o Česku jako o jednom z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v její obraně proti ruské agresi. Podle WSJ zajistila Praha asi 800 000 dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa a identifikovala dalších 700 000 kusů, které by bylo možné objednat s dodatečnými finančními prostředky. Česko toho podle deníku bylo schopné díky kontaktům z dob studené války a neutrálnímu postoji, který vůči němu mají země „globálního Jihu“, které na podobné americké žádosti nereagovaly.

„Jsem rád, že naše iniciativa pomoci Ukrajině má mezinárodní podporu i pozornost,“ okomentoval nový titulek český premiér Petr Fiala (ODS). 

„Česká iniciativa pomůže Ukrajině stabilizovat frontu a znovu získat převahu,“ řekl WSJ Nico Lange, bývalý náčelník štábu na německém ministerstvu obrany. Podle analytiků potřebuje Ukrajina každý měsíc až 200 000 nábojů různých ráží, aby mohla čelit ruskému náporu.

Video  Národní bezpečnostní poradce Pojar pro Blesk: Ukrajina je teď pod tlakem.  - Blesk TV/Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa