Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nelitoval atentátu na blogera, skončil ve vězení. V Rusku odsoudili dalšího aktivistu

Autor: ČTK, swp - 
27. února 2024
10:46

Ruský vojenský soud poslal na dva roky za mříže uralského politického aktivistu Jaroslava Širšikova za vyjádření k atentátu na proválečného blogera. O verdiktu soudu v Jekatěrinburgu dnes informují média s připomínkou, že Širšikov krátce před svým zatčením loni v dubnu provázel amerického novináře Evana Gershkoviche, kterého ruské úřady loni v březnu zadržely a obvinily ze špionáže a od té doby jej drží ve vazbě. Gershkovich, který je reportérem amerického listu The Wall Street Journal, obvinění odmítá.

Širšikova soud uznal vinným ze schvalování terorismu. V den, kdy byl v Petrohradu zabit při výbuchu v kavárně proválečný bloger vystupující pod pseudonymem Vladlen Tatarskij, napsal na sociální síti, že nelituje blogerovy smrti, napsal server Meduza, působící z lotyšského exilu. Širšikova zadrželi přímo v soudní síni, až dosud měl jen zakázáno opustit město. Obžaloba žádala šest let vězení.

Širšikov před soudem přiznal vinu, jakkoli jeho obhájce tvrdil, že vina nebyla prokázána a svůj příspěvek zveřejnil ještě dříve, než atentát byl označen za teroristický čin, uvedl jekatěrinburgský portál Itʼs My City. Obhajoba se plánuje odvolat.

Širšikov provázel reportéra The Wall Street Journal při cestě do uralské metropole a jako jeden z prvních oznámil, že Gershkovich zmizel; až později vyšlo najevo, že novináře zatkli. Gershkovich se podle něj chystal psát o postojích obyvatel Jekatěrinburgu ke vpádu ruských vojsk do sousední země.

Gershkoviche zadrželi na konci března v Jekatěrinburgu. Ruská tajná služba FSB tehdy tvrdila, že novinář shromažďoval utajované údaje o jednom podniku zbrojního průmyslu.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi