Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dramatický nárůst černého kašle: Česko hlásí první oběť, pacient měl i jiná onemocnění

Autor: ČTK, ahe - 
18. března 2024
17:34

V Česku v únoru zemřel člověk nakažený černým kašlem. Byl ve věku 55 až 64 let, uvedl dnes Státní zdravotní ústav ve své pravidelné zprávě. Mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí ČTK řekla, že šlo o muže z hradeckého kraje, který zemřel 10. února a měl i další vážná onemocnění. Onemocnění černým kašlem nebylo bezprostřední příčinou jeho úmrtí, uvedla.

Jedno úmrtí na černý kašel evidoval SZÚ i loni, předtím v roce 2014. V obou případech šlo o seniory. Od začátku letošního roku lékaři diagnostikovali 3101 případů této nemoci, za poslední týden 827. Podle údajů, které ČTK zjistila ze zdravotnických ročenek, bylo na území dnešní ČR víc případů než za prvních 77 dní letošního roku naposledy v roce 1963 za celý rok.

„V sedmém kalendářním týdnu KHS Královéhradeckého kraje hlásila náhodné zjištění bezpříznakové infekce černým kašlem u polymorbidního pacienta, muže ve věkové kategorii 55 až 64 let, který 10. února 2024 zemřel. Jako příčina úmrtí byla stanovena jiná diagnóza než pertuse,“ řekla dnes ČTK Krejčí.

Proti předchozím letům černého kašle výrazně přibylo, letošní počty jsou nejvyšší za posledních 60 let.

V letech 1984 až 2004 nemoci v ČR nikdo nepodlehl, od roku 2004 evidují lékaři podle SZÚ čtyři úmrtí neočkovaných kojenců, v roce 2014 zemřel senior. Další podrobnosti o úmrtí, na které upozornil server Novinky.cz, SZÚ neuvedl.

Z informací Státního zdravotního ústavu vyplývá, že za poslední týden přibylo 827 případů černého kašle, od začátku roku 3101. Podle údajů, vycházejících ze zdravotnických ročenek, bylo na území dnešní ČR víc případů než za prvních 77 dní letošního roku naposledy v roce 1963 za celý rok. Podle pátečního vyjádření ředitele odboru veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví (MZd) Matyáše Fošuma by se nárůst počtu případů mohl blížit vrcholu. Lékaři doporučují očkování těhotným a rodičům zkontrolovat přeočkování dětí v deseti či 11 letech.

Video  Primářka Roháčová o záškrtu, černém kašli i vzestupu zánětů páteře  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Třetina nemocných jsou mladí

Nejvyšší nemocnost je mezi 15 až 19letými, tvoří zhruba třetinu nemocných. To může podle odborníků souviset se změnou očkovací látky od roku 2007. Má méně nežádoucích účinků po očkování, ale vytváří méně trvalou imunitu. Zhruba desetina rodičů také podle lékařů u svých dětí vynechá přeočkování dětí v deseti či 11 letech.

Malých dětí do jednoho roku věku je očkováno 96 procent. Podle SZÚ jich je mezi letošními nemocnými téměř 60. Vakcinologové proto doporučují očkování těhotným, zdravotní pojišťovny vakcínu za 700 až 1500 korun ale nehradí, jen zpětně na část její ceny přispívají z fondů prevence.

V letech 1984 až 2004 nemoci v ČR nikdo nepodlehl, od roku 2004 evidují lékaři podle SZÚ čtyři úmrtí neočkovaných kojenců, v roce 2014 zemřel senior. Další podrobnosti o úmrtí z poloviny února, na které upozornil server Novinky.cz, SZÚ neuvedl. Lékaři nyní řeší nárůst počtu i dalších nemocí, proti kterým se lidé povinně očkují a v ČR se vyskytovaly jen sporadicky nebo jejich počet ubýval. Na začátku března SZÚ informoval o úmrtí dvaaosmdesátiletého muže na záškrt, které bylo první za 55 let.

Zemřel i kojenec v Rakousku

„I včas očkovaný kojenec nezíská plnou ochranu dříve než kolem šesti měsíců věku. V Rakousku v březnu zemřelo měsíční dítě na pertusi,“ uvedla Česká vakcionologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Klinické studie podle vakcinologů prokázaly bezpečnost kombinované vakcíny proti pertusi, záškrtu, tetanu a poliomyelitidě v těhotenství, bez poškození očkované ženy a bez poškození plodu. Podávat by se měla ve třetím trimestru. „Novorozenec nemá jiné protilátky než ty, které dostane od své matky,“ uvedli. První dávku takzvané hexavakcíny dostávají nejmenší děti v šesti týdnech, do roka mají tři. Dětem povinné očkování hradí pojišťovna, o úhradě jednoho přeočkování pro dospělé odborníci jednají.

bullshit ( 18. března 2024 21:08 )

Následuje povinné nošení roušek.
Už si to vyzkoušeli a u stáda to celkem klaplo
a pár vychčíónů docela zbohatlo.
Např. jeden prodavač kebabu... 😕

Uživatel_5541614 ( 18. března 2024 20:49 )

Děkujeme Ukrajino.

krapotkin ( 18. března 2024 18:28 )

Koukám, že strašení ministerského šaška nezabírá a lidi na očkování se*ou, tak vládě poplatní pisálkové přitvrzují.

krapotkin ( 18. března 2024 18:25 )

Tečku má exsoudruh ministr na čele. Do telefonu ji nechci.

blue_Moon ( 18. března 2024 18:13 )

😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa