Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Primátor Svoboda čelí kvůli černému kašli trestnímu oznámení. Válka naštvalo pochybení na hygieně

Autor: ryc, simao - 
16. března 2024
13:17

Roznášel nakažlivou nemoc, nebo ne? Pražská strana Zelených podala trestní oznámení na 80letého primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Podle nich šířil černý kašel. On se brání, že už nebyl infekční. Rušno kolem černého kašle je však i v případě doporučení pražské hygieny vyloučit neočkované děti z výuky v momentě výskytu černého kašle. Nařízen ív platnost nevstoupí, zprávy dementovala již v pátek hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. A ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvádí, že byl pochybením na pražské hygieně velmi, velmi rozhořčen. Ke Svobodově případu pak uvedl, že měl primátor správná antibiotika a nepředpokládá, že by jako lékař šel mezi lidi ještě coby infekční.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda se už od minulého čtvrtku léčil s černým kašlem, na který si naordinoval antibiotika.

„Primátor se v době, kdy měl být v karanténě, prokazatelně zúčastnil například tiskové konference k Barrandovskému mostu v pondělí a slavnostního podpisu smlouvy s mezinárodní sítí měst ICORN toto úterý,“ napsali Zelení na sociální síti X.

Primátor tvrdí, že už nakažlivý nebyl. Zajímavé ale je, že zatímco v pondělí respirátor neměl, na úterní akci si ho vzal.

Může tedy nemocný mezi lidi, když ještě užívá antibiotika, nebo by měl čekat, než léky dobere? „Rozhodnutí dělá ošetřující lékař,“ uvedla šalamounsky hlavní hygienička Pavla Svrčinová. A protože primátor je zároveň i lékař, zřejmě rozhodoval o svém stavu sám... Na dotazy Blesku nereagoval.

 

„Já jsem těsně po odléčení pertusi, přišel jsem tedy, protože mám šest dní antibiotika, čili nejsem infekční, jak mě učili ve škole, doufám že dobře, ale dobře mi není,“ uvedl 13. března Svoboda ve Sněmovně. „Škoda, aspoň ten respirátor to, kolego, chtělo,“ upozorňovala poslance a primátora Romana Bělohlávková, poslankyně KDU-ČSL.

Válek: Primátor měl správná antibiotika

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v Událostech, komentářích uvedl: „Já nejsem ošetřující lékař pražského primátora a předpokládám - a nemám důvod si myslet, že to probíhalo jinak - že ošetřující lékař pražského primátora, který mu nasadil antibiotika, podle mých informací měl správná antibiotika, tak mu také doporučil, jak má dále postupovat. Obecně platí u černého kašle: pokud pacient bere antibiotika je 5. až 7. den neinfekční. Většinou tedy 5. den již nehrozí, že nakazí okolí.“

Nemá informace, kdy byla zahájena Svobodova léčba. Je přesvědčen, že by se Svoboda „sám jako lékař se jistě nerozhodl tak, že by šel ve fázi, kdy je infekční, mezi ostatní občany“.

Byl jsem velmi rozhořčen, řekl ministr k pochybení na pražské hygieně

Černý kašel však poutá pozornost i dalších politiků. A logicky především ministra zdravotnictví.

„Děti ve školách nebudou vylučovány z kolektivu a ze školní docházky na základě absence očkování. Všechny krajské hygienické stanice jsou s tímto výkladem srozuměny a budou postupovat pod metodickým vedením Hlavní hygieničky ČR. To ale nic nemění na tom, že důrazně doporučuji všem rodičům, aby dodržovali u svých dětí očkovací kalendář. Chráníte tím jejich zdraví!“ upozornil na sociální síti X Válek poté, co zmatky vytvořila v pátek svým doporučením vylučovat neočkované děti z výuky pražská hygiena.

„Situace je celosvětově problematická, situace je problematická v celé Evropě,“ uvedl v ČT Válek.

„Opravdu se setkaly dvě věci - jednak v době covidu jsme byli velmi izolováni, nosili jsme roušky, dodržovali jsme všechna ta pravidla, abychom se nenakazili žádným infekčním onecmocněním, tedy ani virovými, ani chřipkou a současně se tím snižovala plošně imunita. Druhý problém je, že opravdu klesá zájem - i v souvislosti s tím, jak byly dezinformační kampaně v rámci covidu - klesá zájem o očkování. To konec konců vysvětluje ten peak u těch adolescentů kolem 15 let, u teenagerů. Očkování např. proti černému kašli má 5 kroků a jeden z těch kroků je ve věku 10 - 11 let. Nám klesá počet proočkovaných dětí. Ve věku do 1 roku je naočkovaných 97 procent dětí, ale pak 4., 5. dávku si nechá dát už jenom 90 procent dětí,“ upozornil Válek.

„Očkování je nejlepší, nejbezpečnější a nejprověřenější cesta, jak se chránit proti těmto nemocem a proto by všechny rodiče měli nechat své děti očkovat, já na to velmi apeluji,“ podotkl ministr.

Ke zmatku kolem záměru na vyloučení neočkovaných dětí z výuky při výskytu černého kašle ve třídě Válek uvedl, že šlo o „nesmysl, který byl v Praze vydán“. „Ne, určitě bych to nenazval informačním šumem, to bylo čisté selhání konkrétní osoby na jedné konkrétní hygieně v Praze. Já jsem opravdu byl velmi, velmi rozhořčen,“ dodal v ČT Válek.

Video  Hlavní hygienička Svrčinová: Černý kašel? Žádné neočkované dítě nebude vyřazeno z výuky  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

olina10 ( 21. března 2024 20:38 )

To si říká doktor? Je to namyšlenej blbec

olina10 ( 21. března 2024 20:36 )

To si říká doktor? Je to namyšlenej blbec

doktormediciny ( 18. března 2024 18:19 )

Snad ma neco na povzbuzeni 👍

Lomikel ( 17. března 2024 09:04 )

to víš, když se prohlašuješ za primátorova vnuka, tak jsi nezletilý hošík.
A drzým puberťákům, co pomlouvají svého dědečka se tyká.

milan59 ( 17. března 2024 07:12 )

Jejda jejda netušil jsem,že si můj kámoš/příbuzný,když mi takhle píšte....Tak hezký den přeji a bacha tedy taky na tu "klapajznu" brácho/kámoši!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa