Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministr Válek o černém kašli: Musíme doočkovat děti ve věku 10 - 11 let. Epidemii tu nemáme

Aktualizováno -
17. března 2024
14:53
Autor: simao, ČTK - 
17. března 2024
14:40

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nebere zvýšený počet případů černého kašle v Česku na lehkou váhu. V České televizi uvedl, že očkování je nejlepší, nejbezpečnější a nejprověřenější cesta, jak se chránit před těmito nemocemi. V pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova pak v neděli upozornil, že je třeba doočkovat právě děti ve věku 10 a 11 let, které neabsolvovaly poslední dávku očkování proti černému kašli. Vakcín je dostatek, epidemii tu nemáme, ujišťuje Válek.

  • Případů černého kašle v Česku bylo letos podle informací Státního zdravotního ústavu 3084.
  • Jde o nejhorší situaci od roku 1963.
  • Nejvyšší nemocnost je mezi mladými ve věku 15 až 19 let, poté mezi nejmenšími dětmi a dětmi od 10 do 14 let.
  • Proti černému kašli se v ČR očkuje od roku 1958.
  • Nejmenší děti jsou proti černému kašli očkované třikrát do jednoho roku jako součást hexavakcíny. Rodiče by ale měli zkontrolovat, zda jejich děti byly v 10 či 11 letech proti černému kašli přeočkovány, varoval v pátek ředitel odboru veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Matyáš Fošum.
  • Dospělí vakcínu z veřejného zdravotního pojištění hrazenou nemají, přestože to odborníci doporučují. Stojí mezi 500 a 1500 korunami dle očkovacího centra či ordinace lékaře, zdravotní pojišťovny je pak zpětně proplácejí z fondů prevence.
  • „Situace je celosvětově problematická, situace je problematická v celé Evropě,“ uvedl v pátek pro ČT ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V neděli aktuální stav komentoval v pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova.
  • Žádné dítě neočkované proti černému kašli podle hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové nebude vyřazeno z výuky ve škole. O tom, že neočkované děti nebudou v případě výskytu nákazy ve třídě smět do školy, informovala pražská hygiena - šlo však o pochybení jednotlivce a nebude tomu tak, potvrdil ministr Válek.

Proč došlo k šíření černého kašle?

„Opravdu se setkaly dvě věci - jednak v době covidu jsme byli velmi izolováni, nosili jsme roušky, dodržovali jsme všechna ta pravidla, abychom se nenakazili žádným infekčním onemocněním, tedy ani virovými, ani chřipkou a současně se tím snižovala plošně imunita. Druhý problém je, že opravdu klesá zájem - i v souvislosti s tím, jak byly dezinformační kampaně v rámci covidu - klesá zájem o očkování. To konec konců vysvětluje ten peak u těch adolescentů kolem 15 let, u teenagerů. Očkování např. proti černému kašli má 5 kroků a jeden z těch kroků je ve věku 10 - 11 let. Nám klesá počet proočkovaných dětí. Ve věku do jednoho roku je naočkovaných 97 procent dětí, ale pak 4., 5. dávku si nechá dát už jenom 90 procent dětí,“ vysvětloval Válek v ČT.

„Každý člověk, který má příznaky, by měl opravdu co nejdřív jít k lékaři, aby měl co nejdřív nasazenou léčbu, a pokud je vhodné očkování, nechat se naočkovat,“ uvedl v neděli na TV Nova ministr zdravotnictví.

Válek: Očkování jako nejlepší cesta, epidemii tu nemáme

„Očkování je nejlepší, nejbezpečnější a nejprověřenější cesta, jak se chránit proti těmto nemocem, a proto by všechny rodiče měli nechat své děti očkovat, já na to velmi apeluji,“ podotkl ministr předtím v ČT.

„Vidíme téměř exponenciální růst případů černého kašle. Máme nejhorší čísla za posledních deset let. A podle růstu se dá očekávat, že to může být ještě za podstatně delší období,“ varoval epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Epidemii tady určitě nemáme,“ uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct ministr Válek. „My se dostáváme k vrcholu počtu nakažených, teď je otázka, jak dlouho ten vrchol bude trvat. Je možné, že bude trvat několik týdnů, možná že víc než měsíc a ta situace je obdobná po celém světě,“ podotkl ministr.

Doočkovat děti ve věku 10 - 11 let

„Nemohou za to opravdu uprchlíci, nemohou za to už vůbec ukrajinští uprchlíci. My je naopak máme proočkované a z dat, které mám, tak naopak máme tyto uprchlíky lépe proočkované, než část české populace prostě proto, že padají do těch našich kalendářů a akceptují především ty děti a matky očkování, což bohužel u těch českých dětí ve věku 10 - 11 u černého kašle takhle silné není. Tady si myslím, že musíme výrazně zlepšit povědomí veřejnosti, že to povinné očkování např. proti černému kašli je důležité. Vakcín máme dostatek, je tragédie, že se to neděje,“ říkal v neděli Válek na TV Nova.

Národní imunizační komise podle něj nyní debatuje o tom, jestli by bylo vhodné, aby bylo očkování vhodné pro dospělé zdarma, příp. v jakém rozsahu a pro jaké skupiny. Válek předpokládá, že bude mít během pár týdnů relevantní doporučení.

„Je nesmysl, aby se všichni nechávali přeočkovat. Vrchol je ve věku 15 - 19 let, kdy máme nejvíce infikovaných. To, co by rozhodně mělo proběhnout: přeočkování všech dětí vě věku 10 - 11 let, tedy tou čtvrtou, respektive pátou dávkou vakcíny. Ti, kteří toto neabsolvovali, rodiče by si to měli pohlídat a ti by měli být urgentně přeočkováni,“ dodal Válek na TV Nova.

Video  Primářka Roháčová o záškrtu, černém kašli i vzestupu zánětů páteře  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zdravé děti do školy, nemocné k doktorovi

Ke zmatku kolem návrhu pražské hygieny na vyloučení neočkovaných dětí z výuky při výskytu černého kašle ve třídě Válek již dříve uvedl, že šlo o „nesmysl, který byl v Praze vydán“. „Ne, určitě bych to nenazval informačním šumem, to bylo čisté selhání konkrétní osoby na jedné konkrétní hygieně v Praze. Já jsem opravdu byl velmi, velmi rozhořčen,“ uvedl v ČT Válek.

Na Nově nyní upozornil na to, že si v Praze jedna konkrétní epidemioložka vyložila vyhlášku „velmi nešťastným způsobem“.

„Dobře, já nechám znovu novelizovat tu vyhlášku tak, aby byl ten výklad opravdu blbuvzdorný, aby se opravdu nestalo, že jednotlivec si to vykládá jinak, než celý zbytek té komunity. Pokud je dítě neočkované a je zdravé, může jít do školy. Pokud je očkované a je zdravé, může jít do školy. Nemocné dítě musí jít k lékaři,“ podotkl ministr. Ohledně černého kašle nejsou v plánu plošná opatření, ale cílená, slibuje Válek.

Video  Hlavní hygienička Svrčinová: Černý kašel? Žádné neočkované dítě nebude vyřazeno z výuky  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 18. března 2024 08:57 )

A dobre delaji.

nadčasový MP ( 18. března 2024 08:53 )

Očkovaný musí mít jiz vyvinutý imunitni system, byt zdravy, očkovaný vakcínou bez vedlejších účinků, jinak nenastane správná odezva imunitního systému. Nic z toho ortodoxní zdravotnictvi nedodržuje.

nadčasový MP ( 18. března 2024 08:34 )

Doockuj si svoje deti, ma..re.

krapotkin ( 18. března 2024 01:51 )

Kecat, to je to jediný, co se na VUMu učilo.

krapotkin ( 18. března 2024 01:47 )

Divíte se ? Skoro 30 let se tu ruztahovali (nebospíš jejich tatíci) a všude měli v České kolonii přednost. Tak teď dětičky drze požadují totéž a bojovat za ně mají vojáci NATO (aspoň o tom blábolil Makarón).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa