Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Válkova tečka za Tečkou: Nahradí ji očkovací EZKarta, papírové průkazy zůstanou

Autor: Maxmilián Nový - 
20. března 2024
09:30

Velký den pro digitalizaci zdravotnictví. Tak by se dalo nazvat zahájení provozu mobilní aplikace EZKarta, která nahradí stávající aplikaci Tečka a lidem nabídne přehled jejich očkování. Evidovat by měla veškerá očkování po 1. lednu 2023.

Zatímco Tečka sloužila jen pro potvrzení covid certifikátů, nová aplikace už bude mít funkcí víc. Každý, kdo ji má v telefonu, si ji může hned aktualizovat. Ti ostatní si mohou už dnes stáhnout aplikaci EZKarta. Do ní se přihlásí pomocí Národní identitní autority – tudíž budou muset použít eObčanku, bankovní identitu nebo třeba mobilní klíč eGovernmentu.

Jakmile se zájemci do aplikace konečně přihlásí, měli by spatřit svá očkování. Ministerstvo ale radši předem varuje, že pokud by se najednou přihlašoval větší počet lidí, tak aplikace uživatele požádá, aby z ní na chvíli odešli a zkusili ji později.

Přehled vpichů

Redakce Blesku už aplikaci zkoušela a dohledala v ní všechna svoje očkování na covid-19. Zobrazit by se měla ale i všechna očkování, která člověk dostal po 1. lednu 2023. V budoucnu se pak každé nové očkování lidem zobrazí hned ve chvíli, co jej očkující lékař zadá do centrální evidence.

Pokud by ale pacient chtěl, lékař jim může zadat očkování i zpětně. Uživatelé navíc mohou vidět v aplikaci přesné informace, kdy se nechali naočkovat, jakou vakcínou či do jaké místa na těle. „Elektronizace zdravotnictví je jednou z mých priorit. A spuštěná EZKarta je jednou z vlajkových lodí,“ řekl včera ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Dětská očkování

Na jedné EZKartě může být i více lidí. Děti a další „spřízněné osoby“ by se rodičům a jejich rodinným příslušníkům měly v aplikaci zobrazovat automaticky.

Své digitální očkovací průkazky pak mohou lidé sdílet se svým lékařem pomocí PDF souboru, který najdou hned u konkrétního očkování.

Zavedení digitální služby však neznamená konec papírových průkazek. Ty budou nadále platit, protože je stále nařizuje zákon. Do budoucna by se ale funkce aplikace EZKarty měly rozšířit.

Budoucnost aplikace

Ještě letos by se tak v ní mohly objevit výpisy z centrálních resortních systémů – zejména Národního zdravotnického informačního systému NZIS, mapa poskytovatelů zdravotních služeb anebo třeba rozcestník odkazů na web rezortu zdravotnictví.

Nicméně aplikace Tečka, tak jak ji lidé znají, končí. „Chtěl bych poděkovat lidem, kteří spustili Tečku. Nastartovali povědomí občana, že může mít v mobilu částečně informace o svém zdravotním stavu,“ uvedl Válek.

Video  Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout naráz.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5818335 ( 20. března 2024 15:22 )

Očkování na klíšťovou encefalitidu, v loňském roce, tam není vůbec vidět.

Jirik-ta ( 20. března 2024 12:10 )

Známe šarže covidových injekcí, které zabíjely. Třetina jich naopak byla placebo.
http­s://ww­w.nes­poko­jeny­.cz/zn­ame-sarze-covidovych-injekci-ktere-zabijely-tretina-jich-naopak-byla-placebo/

Jirik-ta ( 20. března 2024 12:10 )

Neuvěřitelný příběh: Mladá sestřička konala v dobré víře a skončila se zničeným zdravím (svedominaroda) na youtube (Eliška Šťastná)

Po nekonečném kolečku po různých lékařských zařízeních se Eliška vloni dozvěděla nepříznivou diagnózu: FND, funkční neurologická porucha,
porucha hybnosti. Lékaři uvádějí jasnou souvislost mezi očkováním a touto diagnózou, která je však relativně nová a neexistuje
žádná známá efektivní léčba.
(htt­ps://w­ww.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=v­05Jz2F­carM&t­=1625s)

Jirik-ta ( 20. března 2024 12:09 )

a emisní povolenky na granáty dodané na ukrajínu nebudou?

Uživatel_5825645 ( 20. března 2024 09:46 )

💉 Očkovat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa