Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Martínek, na jehož léčbu Češi vybrali přes 150 milionů: Propustili ho z nemocnice domů!

Autor: ČTK - 
21. února 2024
16:33

Martínka se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu ve Francii lidé darovali ve sbírce 150 milionů korun, ve středu propustili z Fakultní nemocnice (FN) v Motole domů. Podle přednosty Kliniky dětské neurologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Pavla Krška se jeho neurologický nález vyvíjí podle předpokladů.

„Stav Martínka je plně stabilizovaný a umožňuje propuštění do domácího prostředí. Jeho neurologický nález se vyvíjí dle předpokladů a odpovídá zkušenostem s léčbou ze zahraničí. Na posouzení dlouhodobé prognózy je příliš brzy,“ sdělil Kršek.

Dvouletý chlapec trpí těžkou formou syndromu AADC, který ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Jde o velmi vzácné genetické onemocnění se zhruba 120 potvrzenými případy na světě. Nemocné děti mají ochablé svaly, neudrží hlavičku a nenaučí se chodit. Proti nemoci zatím neexistovala léčba, pomoci má takzvaná genová terapie.

Na konci ledna se chlapec podrobil léčbě ve francouzském Montpellier, kde byl do minulého týdne na pozorování. Tamní lékaři mu aplikovali do hlavy lék upstaza, který české zdravotní pojišťovny nehradí. Podle vyjádření chlapcova otce Tomáše Zatloukala po příletu zpět do ČR u Martina projevují změny, v končetinách dochází k samovolným nahodilým pohybům z důvodu většího množství produkovaného dopaminu, na které jeho tělo zatím není zvyklé. Očekává, že po několika měsících zmizí. „Je to ale významný ukazatel toho, že léčba funguje,“ dodal otec.

Lékaři v Motole podle Krška nyní na doporučení francouzských kolegů postupně snižují dávky léků. „Následná péče bude především podpůrného a rehabilitačního charakteru, pacient bude sledován neurologem v místě bydliště, jeho stav bude nadále konzultován s lékaři FN Motol a v případě potřeby centrem v Montpellier,“ dodal.

Náklady na léčbu činí zhruba 4,2 milionu eur, v přepočtu kolem 100 milionů korun. Lidé se na genovou terapii skládali ve sbírce na dárcovském serveru Donio, přispělo do ní více než 307.000 dárců. Právní zástupce rodiny Zdeněk Joukl ČTK tento týden řekl, že v současné době doplňují odvolání proti zamítnutí úhrady léčby ze strany České průmyslové zdravotní pojišťovny.

 

Video  Martínek (2) se po náročné genové terapii, kterou podstoupil ve Francii, vrací zpět do Česka  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

MADONNA ( 23. února 2024 23:08 )

Přesně jak píšete. Chudák chlapeček co už si vytrpěl a jeho rodiče s ním.

MADONNA ( 23. února 2024 23:07 )

Vy jste mega de*bil!!!

XYZ3 ( 22. února 2024 04:25 )

Vy jste neskutečně hloupý. Myslím, že by rodina dala cokoliv, aby byl klouček zdravý a žádná sbírka a medializace nebyla nutná

padrino ( 22. února 2024 00:16 )

V zámku a v podzámčí. 🙄 "Vrchnost" dostala 150 milionů na celou léčbu a "poddaní" musí počkat,až co zbyde. 🤢 Soukromý letadlo,kdy letí celá rodi­na,práv­nk,fel­čaři a nějakej ten týpek z bulváru,aby všechno zdokumentoval.
Fotra by měli zavřít,jak furt nechá kluka fotografovat a natáčet.

verka1 ( 21. února 2024 19:27 )

Už bude líp ❤️❤️

Zobrazit celou diskusi