Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pro Martínka (2) Češi vybrali 150 milionů: Poletí si pro nový život do francouzského Montpellieru

Autor: Pavel Ryšlink - 
18. ledna 2024
05:00

Už jen dny do odletu za záchranou života odpočítávají rodiče malého Martínka (2) z Olomoucka. Trpí vzácným AADC syndromem, jehož léčbu pojišťovny nehradí. Lidé v Česku na ni vybrali přes 150 milionů korun.

Nadějí je speciální léčba ve francouzském Montpellieru. „Odletíme co nevidět,“ řekl včera Blesku Martínkův otec Tomáš Zatloukal. Na klinice pak klučinu čeká několikadenní maraton předoperačních příprav a po nich náročná a vysoce specializovaná operace, která mu má vrátit zdraví a zachránit život.

Děti bez léčby s tímto onemocněním totiž umírají mezi pátým a sedmým rokem života. Zhruba po měsíci po výkonu bude jasné, zda a jak pomohl. Pro klučinu to bude něco jako nové narození. „Počítáme s tím, že pro Martínkovo tělo to bude docela šok, ale věříme, že všechno dobře dopadne,“ konstatoval tatínek.

Jehly do mozku

AADC syndrom je velmi vzácné genetické onemocnění, které ovlivňuje metabolismus tzv. neurotransmiterů v mozku. Potvrzených je kolem 120 pacientů na světě. Martínek trpí nejtěžší formou tohoto onemocnění a je zcela odkázán na péči a pomoc druhých.

Při operaci, která stojí zhruba sto milionů korun, zavedou lékaři do mozku čtyři speciální jehly. Jimi vpraví do mozkových buněk adenovirus, který nejprve zničí defektní informace v buňkách a poté do nich vloží opravnou část DNA.

Podle Martínkova otce je nyní nejdůležitější, aby byl klučina v co nejlepší formě. „Je důležité, aby nic nechytil a byl s ohledem na svůj stav maximálně v pořádku,“ řekl Tomáš Zatloukal. I proto prý rodina nechce uvést přesné datum odletu.

MADONNA ( 18. ledna 2024 23:28 )

Přesně.

nordmedia ( 18. ledna 2024 16:42 )

Zdravotnictví pojišťovny by se měly stydet

MADONNA ( 18. ledna 2024 10:57 )

Taky jsem přispěla Martínkovi na jeho léčbu a děkuju moc i všem ostatním hodným lidem, co ho podpořili.

MADONNA ( 18. ledna 2024 10:56 )

Andílku, ať vše proběhne hladce a hlavně, ať už jsi zdravý a už žádné bolístky zlatíčko ❣️❣️❣️🫶

milan59 ( 18. ledna 2024 10:11 )

❤️‍ ❤️‍ ❤️‍

Zobrazit celou diskusi