Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První krůčky Michalky (5) s rozštěpem páteře po náročné operaci: Do konce sbírky zbývá pár dní!

Autor: VaB, pma - 
7. ledna 2024
20:00

Pětiletá Michalka se narodila s rozštěpem páteře a má za sebou už mnoho operací. Po té poslední už dělá i první kroky! Rodiče jsou na ni moc pyšní, shánějí ale peníze na extrémně nákladné neurorehabilitace. Pojišťovna na ně nepřispívá. Do konce sbírky na Doniu zbývá už jen pět dní…

Když v roce 2018 Michaela Roithová zjistila, že čeká vytoužené miminko, byla velmi šťastná. Pocity radosti ale rychle vystřídal strach. Ve 33. týdnu těhotenství lékaři zjistili, že miminko trpí rozštěpem páteře. Po dohodě s lékaři se Michaela s partnerem rozhodla pro předčasný porod a na svět tak přišla Michalka.

První dny a měsíce byly pro holčičku náročné. K ortopedické vadě se přidal navíc problém v hlavičce, kdy se Michalce v lebce hromadil mozkomíšní mok, což způsobovalo rostoucí nitrolebeční tlak. Malá bojovnice tak během svého krátkého života absolvovala operace páteře, hlavy i nožiček, a to jak Česku, tak i v na ortopedické klinice ve Vídni.

V lednu podstoupila další náročnou operaci. Nyní dělá první krůčky! „První kroky po operaci, jsme na Michalku neskutečně pyšní, prostě se nevzdává,“ napsali rodiče na sociální síti. K tomu všemu ještě prochází 14denní rehabilitací v pražském Motole.

Do konce zbývá pár dní

Jelikož má Michalka ochrnuté nohy od lýtek dolů, potřebuje speciální ortézy, které ji zpevňují kotníky a umožňují tak i krátkodobou chůzi. Do toho se přidaly i problémy s udržením moči a stolice, takže rodiče musí pětkrát denně dcerku cévkovat a provádět klystýr.

Po operaci kyčle měla několik týdnů od pasu dolů sádru. Po sundání následují náročné rehabilitace. A ty vyjdou ročně na více jak 300 tisíc korun, což je pro rodinu obrovská finanční zátěž. Na Doniu proto založili sbírku, ve které chtějí vybrat tuto vysokou částku, do konce ale zbývá posledních pět dní a mají vybráno jen něco málo přes polovinu. Rodina proto stále prosí o finanční pomoc.

Odkaz na sbírku zde.

XYZ3 ( 8. ledna 2024 03:24 )

Rozštěp páteře není ortopedická vada... standardní RHB pojišťovna hradí..

MADONNA ( 7. ledna 2024 21:58 )

Pojišťovny, ať si sáhnou do svědomí.....

Zobrazit celou diskusi