Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Andrea má jediné přání k narozeninám: Auto pro nemocnou Lily a Martínka!

Autor: pma - 
15. ledna 2024
13:45

Sourozenci Lily (4) a Martin (14) nemají dětství jako jejich vrstevníci. Oba už od raného věku namísto hřišť a heren tráví čas spíše po nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Čtrnáctiletý Martin se s těžkými psychickými problémy a silným ADHD léčí na psychiatrii. Jeho čtyřletá sestřička Lily má na třetím očním nervu nezhoubný nádor, který jí způsobuje parézu víčka a zpomalení očička. Oběma by moc pomohlo auto, kterým by je rodiče mohli vozit na terapie a vyšetření. Peníze na vůz bohužel rodina v současnosti nemá, a tak o ně prosí ve veřejné sbírce na platformě Donio.

Paní Andrea má několik dětí. Nejstarší syn Martin (14) a nejmladší dcerka Lily (4) jsou oba velmi nemocní a potřebují péči rodičů a mnoha zdravotníků. Starší z potomků byl od malička milý a velmi citlivý chlapec.

Jenže s nástupem na základní školu začal Martin trpět úzkostmi, silným ADHD a emoční labilitou. Vše se zhoršilo před třemi lety. „Bohužel měl smůlu a ocitl se v nesprávný čas na nesprávném místě. Jel vlakem domů a cizí muž ho chtěl odvést pryč. Naštěstí si toho všimla jedna paní z vlaku a Martinovi pomohla. Nicméně pachatele se chytit nepodařilo,“ popsala hrůzu chlapcova maminka. 

Po tomto incidentu přestal Martin chtít chodit mezi lidi, začal více trpět panickými atakami a úzkostmi a některé jeho pocity se začaly měnit v silnou agresi. Chlapec musel 6. třídu kvůli psychickým problémům opakovat a došlo i k hospitalizaci v psychiatrické léčebně. V současnosti Martin už do školy chodí, jak ale přiznává maminka Andrea, jsou dny, kdy to kvůli psychickému stavu nezvládá. „Ráda bych mu zařídila doučovatele, který by mu mohl pomáhat doma. Když má špatné dny, nejde do školy a nic nezvládá,“ vysvětlila. 

Nemocná je i nejmladší dcerka paní Andrey, čtyřletá Lily. Ta se společně s bráškou narodila o dva měsíce dříve, než byl porod dvojčat v plánu. Během prvních let života se její zdravotní stav začal zhoršovat. „Když jí byl rok a půl, tak ráno vstala a měla úplně zavřené levé oko. Byla apatická, vůbec nekomunikovala. Ihned jsme jeli do Motolské nemocnice, kde nás hospitalizovali,“ vzpomíná na otřesný zážitek maminka. 

Lékaři vyděšeným rodičům po sérii vyšetření sdělili, že malá Lily má v hlavičce  benigní tumor, lidově řečeno nezhoubný nádor, který omezuje funkci dívenčina očička. Když se holčička nakazí nějakým virem, oko se zavře a Lily na něj nevidí. „Bohužel nám paní doktorka sdělila, že na 90% každá infekce, vir, bakterie jí tohle způsobí. Takže jsem s ní doma, bohužel do školky zatím nemůže,“ uvedla Andrea. Péče a dojíždění na všechny kontroly a terapie s oběma dětmi je pro rodiče velmi nákladná a vyčerpávající. 

Ve veřejné sbírce na platformě Donio, která rodinám předává 100 procent z vybrané částky, rodiče Lily a Martina žádají o 250 tisíc korun. V první polovině ledna se částka vyšplhala téměř na 200 tisíc korun, naděje jsou tedy velké.

„Za peníze bychom pořídili auto, které by nám velmi usnadnilo dojíždění na všechna dceřina vyšetření a také na synovy terapie, které jsou od nás hodinu cesty. Také bych Martínkovi ráda umožnila domácí doučování a soukromé terapie, které by byly mnohem intenzivnější, protože je teď opravdu velmi potřebuje,“ vysvětlila maminka nemocných sourozenců. 

Zanedlouho má maminka Andrea narozeniny. Jediné přání, které prý má, je aby se podařilo vybrat potřebnou částku 250 tisíc korun. „Chtěla bych dětem ulehčit návštěvy lékařů, Martinovi zaplatit intenzivní terapie. Pokud by se podařilo vybrat něco málo navíc, ráda bych peníze použila na nečekané výdaje, které mohou nastat. Nikdy jsem si k narozeninám v dospělosti nic nepřála, teď je mé jediné přání pomocí mým dětem,“ svěřila se paní Andrea.

Finanční pomoc můžete Lily a bráškovi Martinovi poslat skrze sbírku, kterou najdete zde. 

Video  Policejní projekt Přes bariéry s policí vybral 169 tisíc korun pro nemocného Filípka.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Lomikel ( 15. ledna 2024 19:01 )

prodávat hrnce a deky seniorům už nefrčí, tak se neseriózní obchodníci lidově zvaní "šmejdi" orientovali na zlatokopectví přes podivnou charitu. 👎

kaonkl ( 15. ledna 2024 14:46 )

Tady se musím maminky zastat. Stát sice dává příspěvek na auto, ale pro tělesně postižené. Bodové hodnocení nezohledňuje stálou péči, ale především to, zda pacient potřebuje pomoc s oblékáním, krmením , osobní hygienou atd. Jakmile máte dítě s metabolickou poruchou vyžadující stálý dohled nebo psychické problémy, dítě se slabou imunitou atd., tak smůla, nevejdete se do tabulek a stát vám dá nula prd. Kdežto když byste se na všechno vykašlali, nevěnovali byste se, dítě by se propadlo fyzicky i mentálně, pak byste nárok na příspěvek na auto i příspěvek na péči ve vysokém stupni dostali. Kocourkov hadr.

Zobrazit celou diskusi