Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Boj o život malého Martínka: Šéf Donia popsal novinky o jeho záchraně

Video se připravuje ...
Autor: hol - 
8. ledna 2024
15:30

Když je nejhůře, umí se Češi semknout a pomáhají. Jsou štědří a nezdráhají se přispět na dobrou věc těm, kteří to potřebují. Platí toto tvrzení stále? Kolik se za uplynulý těžký rok podařilo v dobročinných sbírkách vybrat? Na koho nebo na co Češi přispívali nejvíce? A budou i v nynější složité ekonomické situaci ochotni pomáhat tak jako loni malému Martínkovi? Nejen na tyto otázky v pořadu Epicentrum odpovídal David Procházka, zakladatel platformy Donio.

Martínek, na jehož léčbu se vybrala rekordní částka, je dvouletý chlapeček, který se narodil s velmi vzácným onemocněním – AADC syndrom. „Jsme v hodně úzkém kontaktu. A v současné době se připravuje na odjezd do Francie na soukromou kliniku do Montpellier, kde léčbu podstoupí. Má ji plánovanou na přelom ledna a února. Už se to blíží a strašně moc mu držíme palce, aby se to povedlo,“ uvedl David Procházka.

AADC syndrom je genetické onemocnění, které ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Tento syndrom je způsoben nedostatečnou funkcí enzymu AADC, který je klíčový pro přeměnu aminokyselin na odpovídající neurotransmitery, jež jsou nezbytné pro správnou komunikaci mezi nervovými buňkami. Na světě je s tímto onemocněním kolem 120 potvrzených případů.

V minulém roce, který byl pro mnohé finančně velmi náročný i vzhledem k dvouciferné inflaci, drahým potravinám i energiím, nebyl Čechům Martínkův osud lhostejný a na jeho léčbu vybrali rekordních 151 milionů, a to jen za 35 dní! Celkem přispělo přes 300 tisíc dárců: „Sbírka byla v České republice naprosto rekordní a i v rámci evropských měřítek je to opravdu velmi vysoce řazená sbírka,“ sdělil Procházka. Bezprecedentní byl podle něj zejména fakt, že průměrná darovaná částka dosahovala výše 300–400 korun: „Většinou se u takto silných sbírek stane, že 10–15 % uhradí nějaký velký mecenáš, nějaká firma, ale v tomto případě byl nejvyšší dar jeden milion Kč, což je hodně, ale z těch 151 milionů korun to není ani 1 %. Opravdu se tak dá říct, že se česká společnost malému Martínkovi složila na záchranu života.

Štědré Česko

Češi jsou podle Davida Procházky štědrým národem a dokazují to i statistiky posledních let. „Když to vezmu čistě z pohledu naší platformy, máme vlastně každoročně dvojnásobný nárůst. V roce 2023 jsme se dostali na částku 600 milionů korun, kterou Češi prostřednictvím naší platformy poslali na zlepšení životních příběhů druhých lidí. V roce 2022 to bylo 270 milionů korun. Jedná se tedy opravdu o dvojnásobnou sumu, která ukazuje, že Češi jsou štědrým národem a štědrými lidmi,“ zhodnotil Procházka.

Jeho slova potvrzuje i zkušenost redakce Blesku, která v rámci nového projektu Vánoční zázrak zorganizovala sbírku pro šest rodin s nelehkým osudem. Cílová částka se vybrala v rekordním čase, a to za 17 dní. V současné době čtenáři přispěli už 1 187 839 korun a projekt Vánoční zázrak Blesku přidal i 7. a zatím poslední sbírku, a to na psy a kočky, kteří jsou v útulcích a centrech dočasné péče. Do celého projektu se zapojila Marta Kubišová s Markem Ztraceným, kteří spolu s redaktorkami Blesk Tlapek vyberou útulky po celé republice a osobně do nich pomoc od čtenářů rozvezou.  

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa