„V každé době, ať je jakkoli úspěšná a prosperující, se nachází skupina občanů a lidí, kteří skutečně do toho životního koše mají daleko a špatně do něj dosáhnou z mnoha důvodů,“ sdělil novinářům primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Praha pořádá potravinové sbírky už několik let. S blížícím se svátečním obdobím ještě intenzivněji myslíme na druhé a toto je vhodná příležitost, jak lidem, kteří se z různých důvodů ocitli v nouzi, pomoct. Jsem si vědom toho, v jaké situaci se někteří z nás ocitají, a proto chci poprosit o vzájemnou podporu a toleranci,“ uvádí Svoboda. Primátor zároveň vyjádřil naději, že díky sbírce budou moci lidé v nouzi prožít Vánoce v pocitu relativní hojnosti.

„Chtěl bych vyzvat hlavně všechny lidi, kteří tuto pomoc potřebují, aby se nebáli o ni požádat. Do těžké životné situace se může dostat prakticky kdokoliv z nás a není ostudou si říct o pomoc. Víme, že právě strach z reakce ostatních lidí je dnes největší překážkou, proč někteří lidé o pomoc nepožádají,“ uvádí David Procházka (STAN), předseda Výboru pro IT, Smart City a eGoverment Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Co darovat?

Lidé nejvíce pomohou, když darují základní trvanlivé potraviny a drogerii. Nejvhodnější jsou především konzervy, rýže, luštěniny, trvanlivé mléko, olej, polévky, dětská výživa a drogerie, ale i základní hygienické potřeby, jako jsou dámské vložky nebo dětské pleny.

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj

Primátorská sbírka proběhne jako každý rok ve spolupráci s potravinovou bankou. „Všichni máme společný cíl, vybrat co nejvíce trvanlivých potravin pro lidi v nouzi,“ uvedla Věra Doušová, ředitelka potravinové banky. „Zvláště před Vánoci je to důležité, protože bychom si přáli, aby lidé, kteří celý rok mají velké starosti jak přežít, aby alespoň toto období měli klidné a měli pocit, že mohou tuto starost pustit z hlavy,“ doplnila.

Potravinová banka zajišťuje potraviny pro asi 80 000 klientů prostřednictvím necelým 300 organizací, které pečují o lidi v nouzi. Na jaře a na podzim se konají celorepublikové sbírky potravin. Pražský radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09) informoval, že letos se v rámci podzimní sbírky vybralo 624 tun zboží.

Kdy? Ve čtvrtek 14. prosince 2023 od 10:00 do 18:00.
Kde? Mariánské náměstí, před budovou Nové radnice.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pomáháme lidem po tornádu, ale sami potřebujeme dostat silné emoce ven. (2021) Jiří Marek

Fotogalerie
19 fotografií