Na sestavování indexu pracuje firma Obce v datech se společností Deloitte a využívá data Českého statistického úřadu, Úřadu práce ČR i dalších institucí. Index zahrnuje desítky parametrů k úrovni zdraví, životního prostředí, dopravního spojení, dostupnosti zdravotní péče či služeb, podmínek pro práci, bydlení a vzdělání i vztahů mezi lidmi.

Říčany za deset

Říčany mají stejně jako loni index na nejvyšší možné úrovni deseti bodů. V hlavních kategoriích je město na maximálních deseti bodech třeba ve zdraví a životním prostředí nebo v materiálním zabezpečení a vzdělání.

Jak dopadlo vaše město? Podívejte se ZDE

Velmi nízký index - pod jeden bod - má však město například v kategorii finanční dostupnosti bydlení, tedy poměru průměrných cen bytů ke mzdám, nebo v kapacitě základních škol. Přesto se na první příčce drží už šestý rok v řadě.

Sever na konci

Ve spodní pětce žebříčku jsou jen města z Ústeckého a Moravskoslezského kraje, které patří k regionům s nejnižšími mzdami a nejvyšší nezaměstnaností. Na posledním místě je Karviná s nulovým indexem. Nulu má město třeba v oblasti zdraví a životního prostředí. V kategorii materiálního zabezpečení a vzdělání má 1,9 bodu a v oblasti vztahů a služeb 2,2 bodu.

Na nejnižších příčkách jsou kromě Karviné také Orlová na Karvinsku, Vítkov na Opavsku, Most a Žatec na Lounsku. Všechna tato města mají celkový index kvality života nižší než jeden bod.

Skokanem roku se stal Cheb v Karlovarském kraji. Polepšil si o 85 pozic, a je tak nyní na 84. místě.

Hlavní město stagnuje

Praha, která je na žebříčku druhá, a města v blízkém okolí se drží na prvních příčkách, ale jejich hodnocení spíše stagnuje. „Stále se zhoršující dostupnost bydlení ve velkých městech a jejich bezprostředním okolí otevírá prostor menším obcím, aby zabojovaly o mladé lidi. O ty, kteří chtějí zakládat rodiny ve vlastním bydlení za důstojné ceny, a přitom žít ve městě, jež má dobrou občanskou vybavenost a nabídku dobré práce v dojezdové vzdálenosti,“ uvedl vedoucí partner projektu Obce v datech Jan Havránek.

Pořadí měst - prvních a posledních pět míst:

1. Říčany (Středočeský kraj)

2. Praha

3. Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (Středočeský kraj)

4. Hustopeče (Jihomoravský kraj)

5. Černošice (Středočeský kraj)

202. Žatec (Ústecký kraj)

203. Most (Ústecký kraj)

204. Vítkov (Moravskoslezský kraj)

205. Orlová (Moravskoslezský kraj)

206. Karviná (Moravskoslezský kraj)

VIDEO: Kostas Michalidis (54) sepsal petici na přejmenování ulice Těreškovové v Karviné. Zastupitelé to odmítli.

Video
Video se připravuje ...

Kostas Michalidis (54) sepsal petici na přejmenování ulice Těreškovové v Karviné. Zastupitelé to odmítli. Karel Janeček

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Anketa

Žije se líp v Ostravě nebo Opavě?

Ostrava
Opava