Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jurečka po zlobě na vládu: To nejtěžší máme za sebou! Co bude s důchody a minimální mzdou?

Autor: Anna Marie Bukovanská - 
12. prosince 2023
05:00

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro Blesk promluvil o chystaných změnách v penzích, zeptali jsme se ho rovněž na posouvání věku odchodu do důchodu. „Pokud by nastala situace jako pandemie koronaviru, věk odchodu do důchodu by se zastavil a nerostl by," řekl Blesk Zprávám. Promluvil také o minimální mzdě a řekl, jak to má s Vánoci. 

Blesk Zprávy: Pane vicepremiére, po stávkách a demonstraci odborářů jste s obory řešil minimální mzdu, ke shodě nedošlo. Je vůbec možné shodu najít?

Jurečka: Na jednání tripartity byla celá řada bodů, na kterých byla velmi dobrá shoda. To, že se odbory a zaměstnavatelé neshodují na minimální mzdě, to je stav, který tady bohužel trvá 33 let. A zase bude muset rozhodnout a vzít na sebe zodpovědnost vláda. Jako ministr práce a sociálních věcí jsem pro vládu připravil materiál, který se na ní bude projednávat. Jde o zvýšení minimální mzdy na historicky nejvyšší hodnotu, která tady kdy byla. A co je klíčové, je to nejvyšší hodnota výše minimální mzdy vůči průměrné mzdě, která dosahuje 41 %.

Také už máme jasnou představu, jak tento poměr během příštích pěti let postupně navýšíme na 45 %, to tady nikdy nebylo. Dlouhé roky, ještě před pěti šesti lety byla minimální mzda vůči průměrné mzdě na hodnotě 35 % nebo 36 %. Za této vlády, kterou odbory tak často kritizují, se dostanete na poměrově i nominálně nejvyšší hodnotu minimální mzdy v historii. Na jednání tripartity byl zařazen i bod situace ve zdravotnictví, ale než jsme se k němu dostali, přišla informace o tom, že je potvrzena finální dohoda, kterou předjednával pan premiér.

Na co máte s odbory podobný názor?  

Byly to věci, které se týkaly celoživotního vzdělávání a kroků, jak to realizovat a pomáhat nastavovat správný systém, aby se současní lidé mohli dále vzdělávat. Bez toho se náš pracovní trh neobejde. Zároveň tam byla předložena strategie vzdělávání, která se týká učebních, maturitních a vysokoškolských oborů, abychom dokázali posílit kvalitu uchazečů, kteří nám vystupují ze vzdělávacího systému a vstupují na trh práce.

Během velké stávky 27. listopadu jste vyrazil mezi protestující. Jaký jste z nich měl pocit?

S lidmi, se kterými jsem měl možnost mluvit, byl ten dialog poměrně věcný a do určité míry i poměrně kultivovaný. Někteří lidé pokřikovali, ale když jsem jim řekl, ať přijdou blíž, tak už tu odvahu bavit se z očí do očí neměli. Věcně jsem reagoval na to, jaké měli obavy a argumenty, nebylo to o otázce odměňování, padaly i věci, které se týkaly energií nebo války na Ukrajině. Snažil jsem se ty věci v klidu a trpělivě vysvětlovat a myslím, že na mnoho otázek jsem dal relevantní odpovědi. Někteří lidé řekli: Dlouhodobě s vámi nesouhlasíme, ale oceňujeme, že jste přišel.

Spousta dnešních problémů odráží to, že se třeba komunikace vede, ale vzájemně si ty strany nenaslouchají. To nejtěžší máme za sebou a víme, že se nám začne zvyšovat nejen nominálně mzda, platy, ale i ta reálná výše začne růst. Máme za sebou už více jak půl roku, kdy se zastavil růst inflace.  Zase přijde stabilní a předvídatelná doba, růst reálných mezd a platů, pokles úrokových sazeb a životní úroveň celé společnosti se začne zvyšovat.

Pan premiér byl v tento den pryč, dokonce na farmě vašeho bratra...

Podle mě není to nejpodstatnější, jestli byl pan premiér v Praze nebo někde v regionu. Během pondělního výjezdu byl na návštěvě jedné konkrétní střední odborné školy, v rámci výjezdu se pan premiér školství věnoval. A nebyl na farmě mého bratra v tom smyslu, že by můj bratr tu farmu vlastnil. Můj bratr je tam zaměstnancem už 15 let. Byl se podívat v jednom zemědělském podniku, kde můj bratr dělá shodou okolností ředitele. Vláda jestli dlouhodobě říká, že sociální dialog vede, je připravena diskutovat s odbory. Osobně jsem ten den šel na několik setkání se zástupci odborů, které stávkovaly.

V jaké fázi je nyní penzijní reforma?

Máme penzijní reformu v legislativním procesu, v těchto dnech probíhá mezirezortní připomínkové řízení, které skončí v polovině prosince. Počítáme, že během prvního pololetí příštího roku by návrh projednala Poslanecká sněmovna a Senát.

Kromě horníků a záchranářů by mohly předčasně odcházet do důchodu další náročné profese. Které by to mohly být?

Finální výčet povolání, ze kterých by měla být možnost odejít do důchodu až o pět let dříve, aniž by jejich důchod byl krácen, budeme mít na přelomu roku. Měly by to být profese v kategorii čtyři, případně tři tam, kde jejich práce opravdu jednoznačně negativně dopadá na jejich fyzické a lidské zdraví. Tam, kde člověk pracuje ve vysokých teplotách, pod zemí, kde své zdraví nemůže chránit jinými ochrannými pomůckami.

Mohlo by se to týkat i psychicky náročných zaměstnání?

Budou to opravdu fyzicky náročné profese. Neumím si představit, jak bychom stanovili psychicky náročné profese. Tam se také propisuje to, že každý máme jinou míru odolnosti. V tento okamžik nemám ambici se do této oblasti pouštět. Chci splnit to, co tolik politiků slibovalo, dotáhnout fyzicky náročné profese. To je v tento okamžik priorita číslo jedna. Pokud bude někdy v budoucnu prostor, můžeme se bavit o jiných parametrech.

Co jste nakonec do penzijní reformy nezahrnuli?

Začnu tím, že považuji za důležité, co tam je. Kromě toho, že důchodová reforma přinese opravdu dlouhodobou stabilitu a férové důstojné důchody, jsem rád, že tam jsou i silné prorodinné prvky. V té reformě bude oceněna nejen zásluhovost, jak dlouho kdo pracoval a kolik vydělával, ale i jak se například věnoval výchově dětí, jak dlouho byl na mateřské rodičovské, aby za to nebyl potrestán jako doposud. Aby byli pozitivně oceněni i lidé, kteří se starají a pečují o osobu blízkou, to je ten takzvaný rodinný vyměřený základ. Pak je tam dobrovolný společný vyměřovací základ manželů, který pomůže tomu, aby především ženy měly stabilní vyšší důchod než doposud.

Nedostalo se tam jedno opatření, které se týká takzvané asignace, možnosti třeba dnešních poplatníků převádět jedno procento svého odvodu na výplatu důchodu svých rodičů. Zvažovali jsme to, ale bylo by to administrativně velmi náročné a nebylo by to úplně férové vůči rodičům, kteří udělali všechno, co mohli, starali se o své dítě, vychovávali ho, investovali do jeho vzdělání, ale jejich potomkovi se pak stal například vážný zdravotní úraz a nemohl vydělávat. 

Pokud by přišla další pandemie, věk odchodu do důchodu by se zastavil 

Odchod do důchodu se bude prodlužovat podle doby dožití. Co se stane, pokud například přijde další pandemie?  

Je to nastavené opravdu předvídatelně, abychom dokázali garantovat, jak dlouho člověk v průměru bude moci pobírat důchod. Zafixovali jsme to na 21,5 roku, to je průměrná doba, kdy lidé v posledních letech pobírají důchod.  Zároveň stanovujeme mechanismus, aby se každý ročník narození posuzoval z pohledu předpokládané doby dožití dané generace a aby maximální meziroční nárůst hranice pro věk odchodu do důchodu mohl vzrůst mezi jednotlivými generačními ročníky maximálně o dva měsíce.

Dnes je to tak, že stále roste věk odchodu do důchodu až do roku 2030 u mužů, u žen do roku 2034. Je tam možnost, že meziročně podle ročníků může růst až o šest měsíců. Takže my říkáme, že to bude mezigeneračně maximálně o dva měsíce. Pokud by nastala situace jako pandemie koronaviru, věk odchodu do důchodu by se zastavil a nerostl by.

Digitalizujete úřady, například i o důchod bude možné žádat online. Jaká je nyní situace na úřadu práce, kde se přes rok hromadily žádosti o dávky?

Nejčastěji byly úřady práce spojovány s otázkou vyřizování příspěvků na bydlení. Dnes je průměrná doba jeho vyřízení 15 dnů. Opravdu se snažíme, abychom v tomto ohledu toho klienta obsloužili co nejdříve. Jsou některé kraje nebo části krajů, kde je to i delší než 15 dnů, ale ta situace se stabilizovala, stejně jako jsme od konce října stabilizovali agendu vyřizování důchodů tak, abychom byli opět v zákonných lhůtách do 90 dnů. Moje ambice je, abychom to díky digitalizaci dokázali ještě zrychlovat a klienta dokázali obsloužit ještě dříve, než je zákonná lhůta.

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší na 350 tisíc. Je to málo nebo hodně?

Jsem rád, že se podařilo dohodnout kompromis a po mnoha letech další zvýšení rodičáku. Nenavrhoval jsem ho nižší ani vyšší, ale navrhoval jsem podpořit ještě rodiče dětí, které se narodily v průběhu roku 2023, aby to bylo stupňováno a nebyl to takový zlom silvestrovskou půlnocí. Ale to zvýšení o 50 tisíc korun považuju ve finále za dobrý kompromis.

Jak vnímáte kritiku vlády?

Samozřejmě vnímám, co slyším od lidí z terénu, kteří pracují třeba ve školních jídelnách, v kultuře, ve zdravotnictví. Je mi jasné, že jako vláda musíme najít cestu, jak těmto lidem, kteří mají dlouhodobě, ne za poslední rok dva, nízké platové či mzdové ohodnocení, pomoci. To, co říkají lidé, rozhodně bereme velmi vážně, ale jakou formou to prezentovaly během stávky odbory, s tím se ztotožnit nemohu.

Těšíte se na Vánoce?

Těším se, že 23. prosince půjdu nakoupit dárky. Upřímně jsem typ, který na to během prosince čas nemá, doháním to na poslední chvíli. Počítám, že 21. prosince bych měl mít poslední pracovní den a pak budu mít 22. a 23 prosince na vyřešení těchto věcí.

Video  Jurečka prezentuje důchodovou reformu: Všechny hlavní změny.  - ČTK
Video se připravuje ...

gabreta ( 14. prosince 2023 00:18 )

To se Jurečka plete. Nejtěžší období je bude čekat, až jim skončí mandát!!!

jajas ( 13. prosince 2023 11:02 )

Přesně! Stoosmička si to pivko klidně dá, ať to stojí co to stojí! 😃

Jirik-ta ( 12. prosince 2023 21:16 )

Uživatel_5649127 ( 12. prosince 2023 19:32 )

Tak ten článek ani nečtu. Proč? Protože to je lhááář!!!

Uživatel_5701475 ( 12. prosince 2023 19:28 )

Upocený ufňukaný zbabělec Fiala už tuší, že je po všem. A s ním potáhne i tenhle pamrd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa