Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výsluhy pro lékaře nemají logiku, odmítl Jurečka další požadavek odborů. Návrh tepe i Kalousek

Aktualizováno -
6. prosince 2023
18:55
Autor: ČTK, Mii - 
6. prosince 2023
16:36

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče přišel s novým požadavkem. Pro lékaře chce doživotní výsluhy podobné těm, které mají vojáci nebo policisté. Napsaly to Lidové noviny. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes před výjezdním zasedáním kabinetu v Bučovicích na Vyškovsku uvedl, že případná jednání jsou na ministerstvu práce a sociálních věcí. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) k návrhu uvedl, že nemá logiku.

Zajistit výsluhy by podle odborového svazu měl nový zákon o odměňování zdravotníků, který začne ministerstvo připravovat během příštího roku. Válek novinářům řekl, že výsluhy nejsou v jeho gesci, obecně podotkl, že na něm spočívá morální podpora žadatelů.

Jurečka nápad odmítl. „Návrh na výsluhy zdravotníků nedává logiku, jsou to zaměstnanci pod zákoníkem práce a tam je nemá žádná z profesí. Tento benefit je specificky pro některé profese v rámci bezpečnostních sborů, kde to má jisté souvislosti s nároky a omezeními pro tyto pracovníky bezpečnostních složek,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí. 

Pozitivně se ke věci nestaví ani exministr financí Miroslav Kalousek. „Lékaři nejsou ve služebním poměru a nejsou to ani státní zaměstnanci. Jejich odměny by proto měly být výlučně smluvní. Požadavek na výsluhový příspěvek je jak z prostředí reálného socialismu, který-doufám-přece jen nenastane,“ napsal na sociální síti X.

Prezident Petr Pavel dnes na tiskové konferenci na závěr dvoudenní návštěvy Královéhradeckého kraje řekl, že nelze jednat pouze o tomto jediném řešení. Bez vazeb na další opatření by přiznání výsluh lékařům mohlo podle něj rozkolísat celý systém. „Mnoho dalších profesí by se mohlo oprávněně cítit poškozeno, že se na ně takovým opatřením nepamatuje,“ uvedl.

Vše začalo odmítáním přesčasů

Část zejména mladých lékařů protestuje od počátku prosince formou odmítání přesčasových služeb v nemocnicích proti podmínkám práce v nemocnicích a odměňování. Před týdnem se s premiérem Petrem Fialou (ODS) nespokojení lékaři dohodli na růstu odměn lékařů i nelékařů v nemocnicích, už předtím s Válkem dohodli změny ve vzdělávání a kontrole průběhu atestací. Svůj protest podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády odvolají, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně. To by mělo být v pátek.

Lékařů pracuje v nemocnicích podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba 23 000. Dobrovolnou práci přesčas odmítla zhruba čtvrtina. Nemocnice proto naplánovaly provoz v různě omezené míře. Musely odložit plánované operace a vyšetření, zavřít některá lůžka či sály, výjimečně celá oddělení.

Video  Politolog pro Blesk o bouři v ulicích: Kde udělala Fialova vláda chybu a uspěly odbory s protesty?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pindal ( 7. prosince 2023 22:17 )

Je pravda,že výsluhy pro lékaře nemají logiku,ale jakou logiku mají pro vojáky a policajty?Všichni mají už svou veškerou námahu vyjádřenou ve mzdě,jako ostatní lidé.

ad-ga ( 7. prosince 2023 16:57 )

Jurečka odmítl výsluhy a 259 mil. dotací pro bratra Lukáše je v pořádku? Kam mizí peníze daňových poplatníků? Kde je vzal, když nejsou peníze na kuchařky, školniky a uklízečky? Co ještě vyleze na povrch? Pryč s takovou vládou.🙄

jonn ( 6. prosince 2023 20:42 )

Výsluhu ve víši minymálního platu . 👍

UFO1 ( 6. prosince 2023 20:01 )

Doktoři se proměnili ve vyděrače, možná bychom se jako pacienti postižení jejich pochybenimi mohli přidat k vydírání a začít pochybení adresně zveřejňovat

zkzkz ( 6. prosince 2023 19:59 )

Politici by měli mít také výsluhy 😁 😁 😁 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa