Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka navrhuje: Minimální mzda naroste na 18 900 Kč. Středula se čílí a žádá 19 500 Kč

Aktualizováno -
6. prosince 2023
12:52
Autor: ČTK, simao - 
6. prosince 2023
10:01

Minimální mzda by měla od ledna vzrůst o 1600 korun na 18 900 korun. Do pár let by se měla ustálit na 45 procentech průměrné mzdy. Od roku 2025 by se měla začít zvedat podle vzorce, který upraví zákoník práce. Zvýšit by se měly celkem čtyři z osmi stupňů zaručených mezd. Na tiskové konferenci to dnes ráno řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zopakoval tak svá vyjádření z minulých dnů. Návrh projedná příští týden vláda. Šéf ČMKOS Josef Středula však v ČT uvedl, že Jurečkův návrh je nízký, odbory dál požadují růst na 19 500 Kč.

Minimální mzda se zvedla letos v lednu o 1100 korun na 17 300 korun. Podle podkladů k chystanému vládnímu nařízení za nejnižší částku loni pracovalo asi 118 000 lidí. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pro příští rok požaduje růst o 2200 korun.

„Na 18 900 korun od ledna vzroste minimální mzda. To představuje růst o 9,2 %, tedy o 1 600 korun. Za MPSV jsme přišli s návrhem na nominálně nejvyšší navýšení minimální mzdy v historii. Od ledna se tak výrazně zlepší příjmová situace řady důležitých profesí, které jsou odměňovány v nejnižších stupních zaručených mezd. Jde například o kuchařky a kuchaře, uklízečky a uklízeče, pracovníky v sociálních službách, ale i další personál. Náš návrh představuje kompromis, protože opět nedošlo ke shodě mezi zástupci odborů a zaměstnavatelů. Odráží dnešní ekonomickou realitu. Musíme pamatovat na to, aby firmy dokázaly zaplatit své zaměstnance a nezačaly kvůli dalším nákladům propouštět,“ uvedl na facebooku vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Středula chce dál 19 500 Kč

„Já si myslím, že ten náš je rozumný kompromis na 19 500 Kč, protože pokud bychom zohlednili inflaci do výše minimální mzdy a to inflaci od roku 2021, tak by současný návrh na to, aby alespoň byla zachována kupní síla minimální mzdy, musela být 21 165 Kč a my jsme zvolili kompromisní variantu. proto navrhujeme 19 500 Kč,“ vysvětloval dnes v ČT šéf ČMKOS Josef Středula.

„Když srovnáváme minimální mzdu s jinými zeměmi, jako je např. s Polskem, které má nižší výkon hospodářství, ale jejich minimální mzda bude dosahovat takřka 23 tisíc korun a to si myslíme, že je k následování (...) Ten návrh pana ministra Jurečky je tak nízký, že bude ten, kdo pracuje, pod hranicí příjmové chudoby pro jednotlivce. Znamená to, že člověk bude moci být na sociálních dávkách a bude to pro něj výhodnější, než aby pracoval. A to si myslím, že je rozhodně špatně,“ pokračoval Středula.

Jednání tripartity, která se na minimální mzdě nedohodla, však označil za věcné, argumentační a nikoliv emotivní.

Zaměstnavatelé však na tripartitě se skokovým navýšením minimální mzdy nesouhlasili. Navrhovali stejné tempo růstu jako u ostatních výdělků, tedy o 1000 korun.

Poukazují na to, že se s minimální mzdou zvyšují i zaručené mzdy. Ty představují nejnižší výdělky podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce a vyplácejí se v osmi stupních. Pohybují se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. Pro letošek se upravil jen nejnižší a nejvyšší stupeň.

Přiměřené minimální mzdy na území Evropské unie upravuje směrnice, kterou sedmadvacítka přijala loni. Předpis doporučuje jako vodítko pro stanovení částky 60 procent mediánu hrubé mzdy či 50 procent průměrné hrubé mzdy. Členské státy mají na uvedení unijních pravidel do praxe dva roky.

Fiala: Odbory se nedokáží domluvit se zaměstnavateli

Jednání kolem minimální mzdy komentoval v úterním pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz i premiér Petr Fiala (ODS).

„Když se podíváme do zahraničí (...) tak tam to, jak vypadá minimální mzda, bývá výsledkem debaty mezi podnikateli, zaměstnanci a odbory, aniž do toho zasahuje vláda. A proč je takový model dobrý? No ten model je dobrý pro to, že jednak se domluví a je tam všeobecná shoda, ale je dobrý také proto, že ta minimální mzda je stanovena v takové výši, na kterou ti zaměstnavatelé mají a jsou na to schopni vydělat. U nás bohužel to musí rozhodovat vláda. Já se té odpovědnosti nezříkám, jenom říkám bohužel, protože odbory se nedokáží domluvit se zaměstnavateli,“ poznamenal premiér.

Nejnižší výdělek teď odpovídá zhruba 40 procentům průměrné mzdy. Podle první navrhované verze by se měl do roku 2028 dostat na 45 procent průměru. Každý rok by tedy podíl rostl o jeden procentní bod.

Od ledna příštího roku by to znamenalo přidání o 1600 korun, tedy o 9,2 procenta. Poměr nejnižšího a průměrného výdělku by pak činil 41,1 procenta. Zaměstnavatelům by se zvedly náklady na nejméně placeného pracovníka o 2141 korun měsíčně, tedy ročně o 25 690 korun. Celkem by je to mohlo stát 2,9 miliardy korun navíc. Stát by na sociálních odvodech získal 680 milionů korun navíc, na zdravotních dalších 290 milionů korun.

„Česká minimální mzda je opravdu nízká, neodůvodnitelně nízká.V Polsku mají už dneska 45 procent poměru minimální mzdy ke mzdě průměrné,“ poznamenal Středula v ČT.

Video  Fiala pro Blesk o minimální mzdě: Kde je zádrhel v jednání o jejím navýšení?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ad-ga ( 7. prosince 2023 17:33 )

Jurečka by měl vysvětlit, proč dostal jeho bratr Lukáš 295 milionů na dotacích. Na platy kuchařek, uklízeček a školníků není. Na nic nejsou peníze, odrbavaji rodiny a důchodce, zvyšují platby za energie, zvyšují daně.😫

Jirik-ta ( 6. prosince 2023 20:28 )

👍

jajas ( 6. prosince 2023 18:25 )

Podmínky pro ty, kteří již výsluhy inkasují a které by měly tedy platit i pro doktory:
"Ten, kdo je pobírá, totiž podle zákona například nesmí demonstrovat, natož pak stávkovat. Je to výslovně napsáno v Listině základních práv a svobod: „Právo na stávku je zaručeno za podmínek stanovených zákonem, toto právo nepřísluší soudcům, prokurátorům, příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů.“

Dalším zásadním omezením je zákaz podnikání, což by mnohým lékařům mohlo změnit způsob jejich fungování. Například vojáci také musí v případě potřeby sloužit na různých místech bez ohledu na rodinný život a další faktory.

A v neposlední řadě se pobírání výsluh pojí s tím, že v případě nutnosti má dotyčný povinnost nasadit vlastní život."

Za mně doktoři nárok na výsluhy nemají. 👎

jajas ( 6. prosince 2023 17:43 )

No to je taky bordel ty dotace na elektroauta. 😕 Tady jde vlastně o to, že občané (všichni) dotují (protože ty prachy jdou z daní občanů) několika bohatým nákup elektroaut....To už je fakt na palici. Tak pokud někdo vážně uvažuje o koupi takového vozu, znamená to, že není příjemcem běžného platu ani průměrného platu, ale má financí dost.....tak ať si došetří a koupí si to za svoje, ne? Nebo si vezme půjčku jako běžní občané na běžná auta. Tak jaképak dotace na elektrovozy?

krapotkin ( 6. prosince 2023 17:36 )

To asi za ty nepotrestané vraždy v nemocnicích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa