Evangelický hřbitov je zarostlý lesem a křovinami. Kdo o něm neví, jen tak ho nenajde. Obnovuje ho od roku 2017 spolek Olza Pro a parta srdcařů, která si říká Operativní skupina Ka2. Ta nyní učinila objev.

Jiřímu Dvořákovi, Petru Bindačovi a Erice Schweserové při poslední brigádě podařilo pod zemí najít dávno ztracený náhrobek. Byl rozlomený na tři kusy. „Patřil Martě Barabosz, narozené v roce 1908. Bohužel se tato dle fotky půvabná dívenka dožila jen 14 let,“ popsala Erika Schweserová.

Důstojnost zpátky

Dobrovolníci náhrobek vykopali a našli nejbližší hrob, ke kterému mohl patřit. Pod trávou byl sotva vidět. „Odpovídal dětskému rozměru. Vyzdvižený náhrobní kamen jsme osadili do důstojné polohy,“ pokračovala Schweserová.

Obnovy hrobu se dočkal i Emil Ciespiwa, který zemřel jako malý chlapeček. Opuštěný hrob byl zcela zarostlý, náhrobek skoro vyvrácený. Teď je takřka jako vyměněný. „Díky za Vaše odhodlání,“ vzkazují lidé, kteří nadšencům při obnově místa fandí.

Dobrovolníci na místě obnovují mimo jiné i pomník obětem důlního neštěstí z roku 1924. Tehdy zahynulo na šachtě Gabriela 15 horníků.

Město „smeteno“ těžbou

V původní Karvinné, jak se tehdy psalo, žilo ve 30. letech minulého století 20 tisíc lidí. S okolními obcemi Ráj, Darkov, Fryštát a Staré Město byla v roce 1949 sloučena ve „velkou“ Karvinou, aby musela nakonec ustoupit těžbě černého uhlí.

Lidé byli přesídleni, domy zbořeny. Zůstal poddolovaný „šikmý kostel“ sv. Petra z Alkantary a ztracený evangelický hřbitov. Území je dnes karvinskou částí Doly.

Hrozí totální zánik

Na veřejnost prosakují zprávy, že se má měnit územní plán a hřbitov možná obklopí fotovoltaické elektrárny a haly lehkého průmyslu. Toho se parta nadšenců bojí.

„Místu, jehož část aspiruje na zápis do UNESCO a kde nadšenci odpracovali desítky hodin na záchraně historických hodnot původní Karviné, tak hrozí totální zkáza. Už druhá,“ varuje Petr Bindač.

VIDEO: Takový byl život a smrt dívky Mariany, jak ho před časem představili na výstavě Ostravského muzea.

Video
Video se připravuje ...

Život a smrt dívky Mariany poznáte na online výstavě Ostravského muzea Ostravské muzeum

Fotogalerie
12 fotografií