K tragédii 5. března přispěla série několika chyb a nezodpovědných rozhodnutí ze strany dospělých. Toho dne se vydali Evžen (†8), Zdenka (†9), Bohumila (†11) a Arnošta (†13), děti živnostníka Alberta Koziela, k řece Odře. Šla s nimi i kuchařka z otcovy hospody a spolužačka jedné z dívek.

Cestu mezi Mariánskými Horami a Hošťálkovicemi, dnes ostravskými čtvrtěmi, zajišťoval tehdy přívoz. „Byl to první den, kdy po tuhé zimě, dnech plných deště a sněhu, vysvitlo slunce. Řeka Odra byla ale stále rozvodněná,“ popsal historik Tomáš Majliš.

Šli pro sněženky

Převozníkovi byla ukradena loď a on se musel na dvě hodiny vzdálit od přívozu, aby sehnal jinou. Na vodě zůstala jen maličká pramička. Přívoz muž svěřil známému s tím, ať nikoho na vodu nepouští.

„Sourozenci se právě v tu chvíli vydali k Odře. Chtěli najít první sněženky. Na mariánsko-horském břehu se jim to nepovedlo, tak chtěli přeplout na druhý břeh do Hošťálkovic,“ pokračoval Majliš.

 

Tragické události

Převozníkův známý, který měl přívoz jen hlídat, si chtěl ale přivydělat. Přes Odru se s dětmi a kuchařkou vydal. Další události jsou popsány v hošťálkovické kronice:

„Asi tři metry od břehu hošťálkovického stoupla asi 100 kg těžká kuchařka na jeden bok člunu, aby už vyskočila na břeh. Člun se náhle nahnul a všechny osoby se ocitly se v rozbouřené vodě,“ uvedl kronikář.

Zachránil se jen „náhradní“ převozník, který se chytl lana, a ona spolužačka jedné z dívek Kozielových, protože uměla plavat. Ostatní v rozbouřené vodě zahynuli.

Pohřební píseň pro spolužáka

Těla dětí se kvůli vysoké hladině řeky dlouho nedařilo najít. Srdceryvný pohřeb se tak odehrál až 19. března 1922 a údajně se tu sešlo až dva tisíce lidí. V čele smutečního průvodu jely tři bohatě vyzdobené pohřební vozy tažené koňmi. Malému Evženovi zazpívali spolužáci pohřební píseň.

„Děti byly pochovány do společného hrobu na mariánskohorském hřbitově. Po smrti sourozenců zůstal rodině jen nejstarší syn Vilém,“ podotkl historik Majliš.

Vzpomenou u řeky

Přesně 100 let po pohřbu dětí nachystal vzpomínkovou akci na událost ostravský spolek Pestré vrstvy.

„V sobotu 19. března ve 14 hodin bude u lávky mezi Mariánskými Horami a Hošťálkovicemi instalována tabulka, jež neštěstí připomene,“ řekl Tomáš Majliš.

Zájemci se mohou dostavit k lávce přes Odru, nedaleko soutoku Odry s Opavou. Právě k místu osudného přívozu.

VIDEO: Život a smrt dívky Mariany poznáte na online výstavě Ostravského muzea.

Video
Video se připravuje ...

Život a smrt dívky Mariany poznáte na online výstavě Ostravského muzea Ostravské muzeum

Fotogalerie
6 fotografií