Vykopané hroby odborníky nepřekvapily, v 16. století byl v oblasti dnešní Puchmajerovy ulice v Moravské Ostravě zřízen hřbitov, který tři století poté zanikl. Překvapením byl ale nález dobře zachovalé kostry, ze které odborníci mnoha oborů dokázali takřka detektivní prací poskládat takřka 200 let starý příběh života a smrti dívky jménem Mariana.

Do hrobu se dvěma kříži

Mariana byla uložena k poslednímu odpočinku ve skupině asi 40 hrobů. Ten její měl dochovanou dřevěnou rakev. Tu se ale z hrobu odebrat nepovedlo, dřevo se při manipulaci ihned začalo rozpadat a přes veškerou snahu archeologů rakev pohromadě nevydržela. Mezi třískami byly dívčiny kosti, a také dřevěný kříž s tělem Ježíše Krista a ještě jeden menší křížek.

První informace měli antropologové. „Kromě kazu na zubu nás zaujal nezahojený příčný rovný řez na lebce,“ přiblížil archeolog Zbyněk Moravec. Zprvu byla rána považována za příčinu smrti, ale studium matrik ukázalo, že okolnosti byly mnohem dramatičtější.

Zemřela náhle

V roce 1837 den před Vánocemi umírá dle záznamů v archivech na mozkovou příhodu jistá Mariana Máchová († 20), dívka z dobře situované rodiny. „Smrt byla náhlá, nebyla ani zaopatřena knězem,“ uvedl Moravec a dodal:

„Rodina učinila tehdy ve městě nevídanou věc, nechala dceru pitvat.“ Právě pitevní řez byl onou ranou na lebce.

Rodinná kamufláž

Kolem smrti dívky dál panovaly nejasnosti. Čtyři dny po náležitě honosném pohřbu se přišlo na nenápadnou poznámku v pozůstalostním spise – „sebevražda“. „Ta byla tehdy těžkým policejním přestupkem,“ vysvětlil Zbyněk Moravec.

Video
Video se připravuje ...

Život a smrt dívky Mariany poznáte na online výstavě Ostravského muzea Ostravské muzeum

Od roku 1830 směli být v Moravské Ostravě pochováni sebevrazi na obecním hřbitově. „Směli mít ale jen tichý pohřeb,“ dodal Moravec.

Kvůli zachování rodinné cti se tak zřejmě příbuzní Mariany snažili její smrt zakamuflovat a nechali provést i pitvu se závěrem „mrtvice“. Co dívku opravdu trápilo, že se rozhodla skoncovat v tak mladém věku se životem, se už ale nedozvíme. I  když…

Pocházela z »VIP rodiny«

Mariana Máchová se narodila 1. července 1817 do velmi vážené rodiny Vincence Máchy, jediného prýmkaře v Ostravě. Prýmkaři se zabývali výrobou prýmků, střapců, třásní, rozet a mnoha dalších výrobků.

Měla devět sourozenců. Její bratr Jan byl úspěšný na církevní i akademické půdě. Po smrti maminky Veroniky se stal Jan Marianiným poručníkem. Dívka bydlela s rodinou na Kostelní ulici č. 19, vzorně chodila do školy při kostele sv. Václava. Další zprávy o ní už se týkají jen její smrti.

Vypila arsenik?

Důvody Marianiny sebevraždy jsou neznámé. Možná dívku trápila nešťastná láska, ale spíše jsou za ní zdravotní problémy. Den před smrtí ji navštívil rodinný přítel, lékař Antonín Žídek. Ten také prováděl její pitvu.

Na těle nebyla vnější poranění, proto se soudí, že si Mariana pořídila a vypila arsenik. Tehdy oblíbený jed na hlodavce, ale používali ho i někteří vrazi-traviči. Odborníci dokonce odhalili, že v Ostravě v té době arsenik nelegálně vyráběli jistí manželé Hanzelovi.

Mariana „žije“ dál

Byla by škoda, kdyby mravenčí práci odborníků zůstala jen ve vědeckém světě. Ostravské muzeum připravilo o Marianě velmi vydařenou online výstavu. Poslechnout si příběh z dob dávno minulých můžete ZDE

Na výstavě je možné zhlédnout i video s návodem, jak vyhledávat ve starých matričních záznamech.

Fotogalerie
10 fotografií