Náhrobky se nacházejí na starém hřbitově. Ten chce radnice společně s novým hřbitovem opravit příští rok. Letos však začala s nejvýznamnějšími náhrobky.

„Vážíme si toho, že podle osob, které opravdu v Těšanech žily, vzniklo jedno z nejvýznamnějších dramat. Maryša se na divadelních prknech hraje dodnes a my chceme, aby nejen návštěvníci Těšan, ale i místní vnímali, jak významné je pro obec místo, kde jsou ostatky našich rodáků uloženy,“ uvedl starosta obce Miroslav Zborovský (KDU-ČSL).

Kvůli špatnému podloží a havarijnímu stavu bylo nutné všechny náhrobky rozebrat a vytvořit nový betonový základ. Po čištění a úpravách se znovu složí a vrátí na místo.

Reálný základ, jiný konec

„Od koho je káva?“, „Od Žida.“,  „A proč ne ze spolku?"“, „Měli zavříno.“ Repliky, které znají snad všichni, vzešly z pera bratrů Aloise a Viléma Mrštíkových. Divadelní hra Maryša měla premiéru v Národním divadle v Praze v roce 1894. V tomtéž roce se poprvé hrála také v Brně. Alois Mrštík působil v Tešanech jako mladý učitel a místní postavy mu učarovaly.

Příběh je odrazem poměrů na tehdejší vesnici. Maryša, dcera sedláka, je rodinou donucena k sňatku se starším vdovcem, bohatým mlynářem Vávrou. Manželství není šťastné, Maryša se však odmítá vrátit k rodičům. Neodpustí jim, že ji do manželství nutili. Nakonec  v zoufalství otráví Vávru jedem nasypaným do kávy.

Dobrá žena i matka

Ve skutečnosti Marie Horáková, řečená Maryša (1867 až 1943), žila s vdovcem sedlákem Felixem Turkem (1852 až 1927) ve spořádaném manželství.

Vy­chovala děti, které měl s první ženou, i několik potomků, které měli spolu. Byla starostlivou matkou a Turkovi dobrou ženou. Manželé svou nechtěnou popularitu v té době velmi těžce nesli.

VIDEO: Blesk Podcast: Tajemství a třeskavé mýty o Znojmě okomentoval historik Kacetl.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Tajemství a třeskavé mýty o Znojmě okomentoval historik Kacetl Jiří Marek

Fotogalerie
5 fotografií