Kostru a lebku ženy staré 30 tisíc let antropologové prozkoumali do detailu. Zjistili, že měla významné postavení, nejspíš šlo o šamanku. A také na lebce našli pozůstatky vážného poranění. „Někdy mezi devátým až 12. rokem si při pádu na bradu zlomila kloubní výběžek ve spodní čelisti,“ řekla Blesku antropoložka Eva Vaníčková.

Diagnóza: asymetrie obličeje

Zranění se zahojilo, jenže s viditelnými následky v levé části obličeje. „Ten zůstal asymetrický, to znamená křivý úsměv, svěšený ústní koutek, levá očnice zapadlá do lebky,“ vysvětlil specialista na dětskou obličejovou chirurgii Jiří Ramba.

Nezdolná žena z pravěku se ale s doživotním postižením naučila žít. A podle okolností jejího pohřbu ji společenství náležitě uctívalo. Hold jí vzdali i vědci, když společně se sochařem Ondřejem Bílkem vymodelovali její podobu. Spolupracovali na ní s VUT v Brně, nemocnicí v Kyjově, konzultovali také v Moskvě s odborníky při Ruské akademii věd.

Video
Video se připravuje ...

Antropoložka Eva Vaníčková z MZM v Brně popisuje, jaký zdravotní handicap šamanku v dětství postihl. Vědci a sochař Ondřej Bílek nyní představili její podobu. Zdeněk Matyáš

Výsledek? Dokonalý! Busta ženy, která se dožila 40 až 45 let, vznikla ze silikonu věrně napodobujícího lidskou kůži, s reálnými vlasy a skleněnýma očima. Zkrátka jen obživnout! Model zamíří do stálé expozice Pavilonu Anthropos, kde doplní předchozí reálné modely tzv. princezny z Býčí skály a neandrtálce. 
Fotogalerie
9 fotografií