Schránka ze zinkové slitiny ukrývala mimořádně zachovalou kostru. „Z ostatků jsme dokonce zjistili, že šlo o blondýnu,“ řekla výzkumnice Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia.

Vzhledem k časovým možnostem, ale i domněnce, že v rakvi by se mohlo „dochovat víc, než je obvyklé“, se rozhodli vědci rakev neotevírat a vyzvednout ji celou i s jejím obsahem.

„Samotné vyzvednutí i transport rakve byl pro nás menším oříškem, ale i to se s pomocí našich šikovných brigádníků nakonec podařilo, řekla Sedláčková.

Ostatky pak archeologové převezli do Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Tam ji opatrně a odborně otevřeli

Po odpreparování hlíny odkryli vědci zachovalé kosterní ostatky. „Naše domněnka, že by se mohly dochovat šaty, obuv či jiné součásti podléhající běžně rozkladu, se ale nepotvrdila,“ řekla vědkyně.

Kostru nyní vědci pečlivě zkoumají. „Zbytky vlasů a předběžné antropologické určení naznačují, že v rakvi byla pohřbena blondýnka. Na svou poslední cestu byla vybavena růžencem a její rakev byla vystlána pilinami,“ přiblížila první závěry zkoumání archeoložka.

VIDEO: Unikátní nález hrobu ze starší doby bronzové u Vyškova.