Výstava u příležitosti 1100 let od smrti svaté Ludmily s názvem „Svatá Ludmila – kněžna, matka, babička“, je od 18. srpna k vidění na náměstí Míru. Výstava je součástí oslav, které probíhají po celý rok napříč celou Českou republikou. Nová výstava je symbolicky umístěna před kostelem sv. Ludmily na náměstí Míru, který je mimochodem největší kostel zasvěcený Ludmile na celém světě.

Ludmila, zakladatelka české státnosti

„V letošním roce si připomínáme kulaté výročí mučednické smrti svaté Ludmily. Akcí k oslavě tohoto výročí je několik a tato výstava patří mezi ně. Na osmi panelech jsou informace, které se týkají nejen Ludmily samotné, ale také kontextu přijímání křesťanství v českých zemích,“ vysvětlil pro Blesk kurátor výstavy Jan Royt.

„Pokusili jsme se Ludmilu zařadit do evropského kontextu a také se věnujeme jejímu prvnímu a druhému životu. Přičemž prvním životem myslíme Ludmilu v legendách, druhý život zase mapuje, jak byla zobrazována ve výtvarném umění od středověku až po 20. století,“ dodal Royt.

Podle dalšího z kurátorů Petra Nohela je třeba vnímat sv. Ludmilu jako zakladatelku české státnosti. „I svatý Václav se odkazoval na svoji babičku, která jako první přinesla křesťanství z Moravy do Čech. Sama přijala křest z rukou Cyrila a Metoděje, tedy dvou věrozvěstů, kteří přinesli křesťanství do Českých zemí. Díky tomu, že Ludmila se svým manželem Bořivojem přijala křesťanství, povýšila české země na úroveň ostatních evropských států,“ vysvětluje důležitost svaté Ludmily Petr Nohel. Za zmínku rozhodně stojí i to, že Ludmila jako první přivezla víno a vinnou révu do českých zemí, i proto je patronkou vinařů.

Praha 2 k oslavám vydala knihu a spustila QR hru

Oslavy v rámci Prahy dvě zaštiťuje i městská část, která se na jejich pořádání spolupodílí. „Městská část Praha 2 se velmi aktivně připojuje k oslavám výročí 1100 let sv. Ludmily. Spolu se spolkem 1100 let sv. Ludmily jsme uspořádali už několik akcí včetně již dříve proběhlé výstavy právě zde na náměstí Míru. Připravili jsme i speciální výzdobu, kterou kolemjdoucí mohou spatřit vyvěšenou na kostele,“ popsal předseda výboru pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Městská část k oslavám vydala i speciální publikaci s názvem Svatoludmilská místa. Na ní navazuje i speciální venkovní QR hra, která zájemce provede po místech na Praze 2 spojených se sv. Ludmilou. Hra byla spuštěná zároveň s výstavou, tedy od 17. srpna.

Fotogalerie
9 fotografií