Náhrobní kameny nalezl na začátku listopadu náhodný kolemjdoucí. Na jednom z náhrobků je fotka chlapečka se jménem Venoušek, na druhém Jaroslav. Nejméně deset jich bylo rozmístěno v dalších koutech parku.

Video
Video se připravuje ...

Lukáš Bonček našel v ostravském parku rozbité náhrobky dětí. Nikdo netuší, kde se tam vzaly. Michal Charbulák

Nechali je tu kameníci

Pochyb není pouze o původu kamenných náhrobků. „Objevené pozůstatky náhrobků zde zřejmě zanechalo kamenictví, které v minulosti poskytovalo i službu likvidace hrobových míst pro jejich nájemce,“ uvedl starosta obvodu Slezská Ostrava Richard Vereš.

To je ale možná jediné, na čem se zatím shodne s vlastníkem pozemku, firmou Asental Land. Radnice i společnost mají rozdílný pohled i na to, jak dlouho náhrobky v parčíku nedaleko Ústředního hřbitova leží.

Pár týdnů, nebo desítky let?

„Během posledního sekání trávy v srpnu letošního roku se na zmiňovaném pozemku ve Slezské Ostravě žádné náhrobky nenacházely,“ sdělil mluvčí firmy Asental Land Tomáš Neščák.

Radnice ale nesouhlasí. „Na místě se pravděpodobně nacházejí i několik desítek let, což je patrné i ze skutečnosti, že jsou částečně či úplně zasypány a porostlé vegetací,“ říká starosta Vereš.

Vezměte si je! Nemůžeme!

Firma radnici požádala, ať se o náhrobky postará. „Nález jsme oznámili Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava, který je provozovatelem pohřebišť, s žádostí o identifikaci zbytků pomníků a jejich převzetí,“ upřesnil mluvčí Neščák.

Radnice ale uvedla, že to dle zákona udělat nemůže. „Jako věci nalezené je převzít nelze, v podstatě se jedná o stavební odpad. A ten má zlikvidovat vlastník pozemku,“ podotkl Richard Vereš.

Firma vyjádření radnice dosud neobdržela oficiální cestou, další postup prozatím komentovat nechce. Náhrobky tak stále zůstávají tam, kde jsou…