Na jednu z nejfrekventovanějších pražských ulic se rozřezané židovské náhrobky dostaly nejspíš v roce 1985, kdy byla ulice Na Příkopě rekonstruovaná. Dodavatel kostek použil žulové náhrobní kameny ze židovského hřbitova v Údlicích na Chomutovsku a z dalších židovských hřbitovů v republice. Starobylé nápisy otočili pracovníci směrem dolů, aby nešlo poznat, odkud se vzaly.

Na pražskou ostudu upozorňovaly i zahraniční servery jako BBC a celá řada českých médií. Po nátlaku tak v lednu 2019 přislíbili zástupci Prahy 1 a magistrátu, že budou věc řešit. V pondělí 18. 11. schválila Rada hlavního města návrh memoranda, které přináší očekávané řešení.

Kostky se vytřídí

„Podle memoranda určí Židovská obec do jednoho roku konkrétní území Městské části Praha 1, kde se mohou nacházet dlažební kostky vyrobené ze židovských náhrobků. Kdykoliv pak budou v dotčených oblastech probíhat práce, jejichž součástí bude i rozebírání dlažby, zajistí městská firma TSK, aby se dlažební kostky pravděpodobně vyrobené ze židovských náhrobků vytřídily, identifikovaly a předaly Židovské obci,“ uvedla pro Blesk.cz radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě), která se účastnila jednání s Židovskou obcí v Praze.

Satisfakce po desítkách let

Předseda pražské židovské obce František Bányai má z kroku města radost: „Jsou to dobré zprávy. Dopadlo to slušně. Kostky už se nedají dohromady, ale takhle alespoň bude možné je pietně uložit,“ reagoval, když se dozvěděl, že návrh memoranda byl přijatý. Pokud se podle předsedy židovské obce něco najde, budou kostky z náhrobků uložené pravděpodobně na starém židovském hřbitově na Žižkově, kde je také pohřbený Franz Kafka. „Jakým to bude způsobem, ještě nevíme, záleží, kolik kamenů se najde,“ prozradil.

Nejbližší zásah do dlažby v blízkosti ulice Na Příkopě se chystá v dalším roce v souvislosti s rekonstrukcí dolní části Václavského náměstí. Jestli se ale během postupného odkrývání na tomto místě a někde jinde kostky najdou, není podle Bányaie jisté. Situaci komplikuje i to, že je žulová dlažba zalitá v betonu.

Lepší než cedule

Jedním z lednových návrhů Prahy 1 a radní Třeštíkové bylo umístit do ulice pamětní desku vysvětlující, že lidé kráčí po židovských náhrobcích. Podle předsedy Bányaie tuto variantu Židovská obec v Praze nechtěla řešit: „Obávali jsme se, že se tam dá cedule a už se s tím nic neudělá. Takhle je to lepší,“ pochválil krok radních, kteří přislíbili napravení nelidského zacházení s náhrobky zemřelých.

Fotogalerie
10 fotografií