Ještě v roce 1984 projížděly ve spodní části Václavského náměstí tramvaje a auta. O rok později zavládl v ulici Na Příkopě klid a chodci si mohli užívat novou pěší zónu. Jenže nikdo z nich netušil, po čem to vlastně kráčí a jakého hanebného a nelidského činu se tehdy dodavatel žulových kostek dopustil.

Dlažební kostky totiž nebyly vůbec kostky, ale žulové náhrobní kameny z židovského hřbitova v Údlicích na Chomutovsku, informoval dříve deník MF Dnes. Náhrobky ze 17. až 20. století rozřezali, přivezli do Prahy, kde je otočili nápisy dolů, a vydláždili jimi jednu z nejrušnějších ulic hlavního města.

Nelze je slepit

Ředitel pražského Židovského muzea Leo Pavlát na problém upozorňuje mnoho let opakovaně, ale zatím se nedočkal žádného řešení: „O tom, že by se dlažba z židovských náhrobků v pražské pěší zóně měla z etických důvodů vyměnit, nikdo neuvažuje. Bylo by to příliš drahé, rozřezané náhrobní kameny již znovu složit nelze. Bylo by ale dobré, aby na místě byla alespoň vysvětlující tabulka,“ prozradil již dříve pro Blesk.cz Pavlát.

Podle Pavla Kuči, průvodce a dlouholetého nadšence do židovských památek v Praze, je odstranění fragmentů náhrobků nyní už zbytečné: „Myslím si, že v tuto chvíli nemá smysl kostky odstraňovat. Jsou to rozřezané náhrobky a těžko lze určit, komu patřily. Kdyby byly celé, byl bych pro to, aby se umístily zpět tam, kam patří,“ prozradil pro Blesk.cz Pavel Kuča.

Pražská hanba ve světě

O nelidském činu se dokonce dozvěděli i čtenáři v zahraničí. Britský zpravodaj pro BBC napsal o rozřezaných náhrobcích krátký text. V něm informuje o celé záležitosti a poté přibližuje smutnou historii Židů na našem území

Britská BBC píše o jednání dodavatelů kostek za minulého režimu.
Autor: BBC

Dočkají se cedule

Minulá vedení Prahy 1 a magistrátu slíbila, že se budou problémem zabývat. Jenže se nic nestalo a pražskou ostudu budou muset řešit nové garnitury. Podle informací Blesk.cz je to ale na dobré cestě.

Na řešení začala pracovat nová radní pro kulturu magistrátu Hana Třeštíková (Praha Sobě), a Praha 1 hlásí, že má konkrétní plán: „Jsme již v kontaktu s panem Pavlátem z Židovského muzea i s panem Munkem z Židovské obce. Všichni se shodujeme, že hrubě nepietní postup komunistů je potřeba uvést na pravou míru. Praha 1 se zasadí o umístění informační pamětní desky, již k tomu koordinujeme další kroky spolu s radním pro dopravu Davidem Skálou a radním pro kulturu Petrem Burgrem,” prozradil starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). 

Fotogalerie
12 fotografií