Stavědlo bylo postaveno na železniční vlečce v roce 1962. Za hornické činnosti na Karvinsku se vlivem poddolování vychýlilo do náklonu 4,15°, tedy něco málo přes čtyři metry. To je víc, než je zhruba čtyřmetrový náklon populární věže v italské Pise!

Stavědlo ze dvou stran podpírají železné traverzy. Zajímavost připomněl spolek Za Karvinnou krásnější. „Jednou jsem tam šel, byl to zážitek. Je to hodně divný pocit, hlavně na schodišti,“ reagovali lidé, kteří byli uvnitř.

Zvláštní pocity podle nich umocňují podřezané nohy židlí, stolů a nastavované podlahy...

Kostel je ještě šikmější

Areál i budova jsou veřejnosti nepřístupné. Stavědlo dodnes aktivně slouží jako pracoviště výpravčího stanice a zázemí pro obsluhu vlečky. Majitelem je polská železniční společnost PKP Cargo.

Věž v Pise i stavědlo jsou svým náklonem unikáty. Ještě šikmější je ale nedaleký kostel sv. Petra Alkantary nemají. Jeden z posledních svědků „staré Karvinné“ dosáhl náklonu až 6,8°. Je zapsán v České knize rekordů jako nejšikmější kostel v Česku a stal se i předlohou pro knihu Karin Lednické Šikmý kostel.

VIDEO: Video Blesk Podcast: Karin Lednická o vzniku románového hitu Šikmý kostel i odhalených tajemstvích.

Video
Video se připravuje ...

Video Blesk Podcast: Karin Lednická o vzniku románového hitu Šikmý kostel i odhalených tajemstvích – Blesk TV Blesk – idh

Fotogalerie
10 fotografií