„Letošní turistická sezóna je u konce a návštěvnost kostela přesáhla hranici 14 tisíc lidí. Nepočítaje ty, kteří přišli mimo jeho otvírací dobu,“ bilancuje letošek předsedkyně spolku Stará Karviná Tereza Ondruszová.

Komentované prohlídky zaujaly 14 648 návštěvníků a v roce 2021 jich byla pouze polovina. „Za vším je vydání obou knih Šikmý kostel spisovatelky Karin Lednické. Po jejich popularizaci přišlo 4,5krát lidí víc, než před jejich vydáním,“ říká Ondruszová. S  tím, že toto je pro Bohem zapomenutý kraj velkou vzpruhou.

Přijeli kvůli románu

 „Ke kostelu přijíždějí lidé každý den také v době, kdy je zavřený. Odhadujeme tedy, že starou Karvinou letos navštívilo mnohonásobně více lidí, než máme ve statistikách,“ zopakovala. Romány popisují rozkvět a pád Karvinska na přelomu 19. a 20. století.

Video
Video se připravuje ...

Video Blesk Podcast: Karin Lednická o vzniku románového hitu Šikmý kostel i odhalených tajemstvích – Blesk TV Blesk – idh

Z rozhovorů s návštěvníky ví, že spousta z nich přijela jen proto, že četli dílo autorky Lednické a chtěli se projít kostelem a blízkým okolím, tedy zaniklým městem Karviná. Lidé přijíždějí z Česka, Slovenska, Polska, ale i z Anglie, Bruselu nebo Chile.

Podle předsedkyně značná část návštěvníků přijela z Čech, hlavně z Prahy. „Proto, že se rozhodli trávit svou dovolenou právě přímo v Karviné a nejbližším okolí. Sami mnohdy přiznali, že ještě donedávna by o Karviné jako destinaci ani nepřemýšleli,“ říká.

Naklonil se

Barokní kostel sv. Petra z Alkantary  z roku 1736 je raritou v celém Česku, Šikmý se mu říká proto, že je nakloněný k jedné straně. Půda pod ním klesla o celých 37 metrů! Svou šikmostí se tak blíží světoznámé věži v italské Pise a stává se vyhledávaným cílem turistů z celého světa.

Fotogalerie
15 fotografií