Jde o stejný kostel, který proslavila spisovatelka Karin Lednická. Pro dvoudílnou knihu používá ten samý název sakrální stavby, jakou ji nazývají také místní: Šikmý kostel. Právě ten se ocitl po roce opět v obležení myslivců.

„Velká část naší honitby se nachází právě na území Karviné-Dolů, proto jsme vybrali šikmý kostel pro pořádání mše svaté, která se nese v duchu patrona myslivců sv. Huberta,“ řekl předseda Mysliveckého sdružení Stonávka Vojtěch Feber (40).

Odlovili mývala

Jak uvedl, pro myslivce je mše příležitostí, jak se setkat nejen při práci nebo při lovu, podebatovat, a při tom si třeba dát společně zvěřinový guláš, který ze stánku u kostela voněl.

Video
Video se připravuje ...

Myslivecká mše v šikmém kostele v Karviné. Karel Janeček

„Myslivecký rok začíná 1. dubna. Roční cyklus tu začíná narozením zvířátek, ale pro myslivce už též začíná tím příprava na zimu, kdy jim začíná doba strádání. Musíme přikrmovat, a to krmivo je nutno shánět už v létě,“ vysvětlil předseda.

Vyvrcholením mysliveckého roku jsou hony. „Co mohu říct jako takovou raritku, letos se podařilo v naší honitbě odlovit mývala severského,“ doplnil předseda sdružení.

Fotogalerie
15 fotografií