Narodil se v Praze 2. května 1924 do židovské rodiny. Bylo mu 15 let, když těsně před vypuknutím druhé světové války spolu se svým bratrem Felixem vycestoval z okupovaného Československa transportem Nicholase Wintona do Anglie. Tam začal chodit do školy, která ho ale příliš nebavila.

„Celou dobu mě hnala silná touha bojovat proti Hitlerovi,“ vzpomínal. Na své osmnáctiny proto v roce 1942 nastoupil do RAF. „Přiřadili mě jako střelce a radistu k 311. československé bombardovací peruti, kde jsem sloužil až do konce války v roce 1945,“ prozradil pamětník.

Po válce nakrátko pobyl v Československu, zde se shledal s maminkou, která zázrakem přežila ghetto v Lodži i koncentrační tábor Osvětim, když na rozdíl od manžela nestačila emigrovat. V roce 1947 Jiří spolu s rodinou odjel zpět do Anglie, kde žil do doby, než se po roce 1990 natrvalo vrátil zpátky do Prahy.

Kafka vystřídal dvě letecké posádky. Obě operovaly nad Atlantikem. Velkou část války létal s čtyřmotorovým bomabardérem B-24 Liberator, který byl pro zkušeného německého stíhače poměrně snadnou kořistí. „Když jsme proto z dálky uviděli nepřátelské letadlo, tak jsme se snažili vyhnout jakémukoliv přímému střetu. Naštěstí se nám vždycky povedlo uletět mimo dostřel stíhaček. Naš hlavní úkol spočíval v tom najít a zničit německé ponorky a lodě. Dělali jsme také doprovod spojeneckým námořním konvojům,“ objasnil veterán.

Wintonův vlak

Sir Nicholas Winton (†106) byl britský finančník, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí do 17 let věku před koncentračními tábory tak, že zorganizoval jejich odjezd do Velké Británie. Poslední transport tzv. Wintonových dětí s 250 pasažéry 1. září 1939 už nacisté nenechali projet. Ten den vypukla válka, a tak většina těchto dětí našla smrt v pekle holokaustu. 

Sbírka pro veterány

Letošní sbírka společnosti Post Bellum ke Dni válečných veteránů se koná od 1. do 30. listopadu na stovkách míst po celé republice. Zakoupením makového květu přispějete veteránům a bojovníkům za svobodu prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa. Sbírku je možné podpořit nákupem na e- shopu Paměti národa.

Video
Video se připravuje ...

Lýdia Kovářová: Její rodina se Němců nebála a ukrývala partyzány youtube.com_PametNaroda/BPŽ

Fotogalerie
7 fotografií