Zatím jako pilotní odstartovala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) projekt stravování pro pacienty s poruchami polykání už v listopadu, včera jej představila veřejnosti. „Dle originálních receptur nutričních terapeutů VFN kuchaři denně připraví jídlo přibližně dvěma desítkám pacientů,“ sdělila Blesku mluvčí zařízení Marie Heřmánková. Strava splňující vysoké nároky na chuť, estetiku i nutriční obsah je připravována ve speciálních silikonových formách vytvářejících na pohled běžný tvar jídla. V Česku také dosud nebylo k mání ideální zahušťovadlo zajišťující pro mix správně hladkou konzistenci. V kuchyni VFN se nyní využívá to s názvem Bindemittel Plus, jež bude brzy k dostání i v českých lékárnách.

A je hotovo. Vlevo standardní oběd, vpravo mix zpracovaný novou metodou.
Autor: VFN Praha

Nemocnice navíc umožňuje i dalším špitálům po celém Česku zavést takové řešení díky unikátní kuchařce, vznikala několik let. „Tisíce lidí si znovu mohou dopřát radost a požitek z jídla, což pomůže jejich psychické i fyzické kondici,“ řekla Heřmánková. Revolučním řešením tak končí dlouhá éra rozmixovaných kaší, jaké byly dosud jedinou variantou pro výživu třeba neurologických pacientů, lidí s nádory hlavy či krku, osoby po cévní mozkové příhodě i ty s kombinovaným postižením. Dostatek kvalitní stravy po operaci či během onemocnění je též zásadním faktorem pro úspěšnou léčbu a rekonvalescenci. Porucha polykání toto u řady pacientů výrazně komplikovala.

Desítky tisíc strávníků

Až desítky tisíc pacientů po celém Česku denně dostávají jídlo, které by měl problém každý zdravý vložit do úst. Jak sdělil dietolog VFN František Novák, nemocní často jedí málo a dříve končí na nitrožilní výživě. „Problém byl hlavně s konzistencí jídla. Pacienti s poruchami polykání nemohou jíst běžnou pevnou ani tekutou stravu,“ řekla Lucie Růžičková, vedoucí nutričních terapeutů ve VFN. Jídlo na pohled lákavé a podobné běžnému je podle ní vítanou změnou. „Ať se rozmixuje, co se rozmixuje, tak se vždy docílí nevábné šedé barvy,“ dodala.

Podívejte se na postup přípravy pokrmů:

Video
Video se připravuje ...

Dle originálních receptur nutričních terapeutů VFN kuchaři denně připraví jídlo přibližně dvěma desítkám pacientů... • VIDEO VFN Praha

Pacienti: „Na to jsme čekali!“

Význam takové změny, jíž těžko vnímá zdravý člověk, který nemá nikoho, kdo by upravenou stravu potřeboval, dokazuje Zdena K., maminka 16letého Libora s kombinovaným postižením. „Chce se mi úplně brečet dojetím,“ řekla Blesku. „Deset let může syn jen mixovanou stravu a odmítá ji, protože je to zkrátka nechutné. Jen si představte, jak vypadá a chutná třeba řízek s bramborem, když je mixujete s čajem,“ popsala s tím, že se těší, až bude nově upravovaná strava k dispozici i v sociálních zařízeních, kam děti jako Libor docházejí.