Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Legenda se vrátí po prázdninách: vyjdou Případy Augustina Velikého & spol.

Autor: red, idh - 
1. července 2022
21:11

Ultimátní vydání všech knih z legendární detektivní série Případy Augustina Velikého & spol. od klasika žánru Jaroslava Velinského (†80) chystá na letošní podzim nakladatelství Mystery Press. O vydání ale rozhodují čtenáři.

A právě ctění čtenáři v obou svazcích naleznou jak čtveřici známých případů (Spravedlivá pistole, Hra na smrt, Mrtvý z Olivetské hory, Krvavá fontána), tak dva dosud nikdy nevydané a fanoušky Jaroslava Velinského netrpělivě očekávané romány Mys Mrtvého muže a Malý zelený slon. To ale zdaleka není všechno. Obě knihy, které doplnil ilustracemi renomovaný výtvarník Daniel Špaček, navíc obsahují řadu bonusů: předmluvu literárního historika Michala Jareše, rozsáhlý a zasvěcený doslov autorova syna Frederika Velinského, bohatou fotografickou přílohu a také fragmenty divadelní hry Smrt na Olivetské hoře a románu Tajemství mumie.

Unikátní dvojsvazkové sběratelské vydání kompletní série včetně dvou dosud nevydaných románů Případy Augustina Velikého & spol. vychází u příležitosti 90. výročí autorova narození. Unikátní dvojsvazkové sběratelské vydání kompletní série včetně dvou dosud nevydaných románů Případy Augustina Velikého & spol. vychází u příležitosti 90. výročí autorova narození. | Mystery Press

Sběratelské dvojsvazkové vydání vychází v limitovaném nákladu, má tak ambici stát se wskvostem ve vaší knihovně a zároveň zajímavou investicí. Jak tomu u takových unikátů bývá, zejména v komiksovém světě, vydání ovlivňuje množství čtenářů a jejich předobjednávek do 15. září 2022. Teprve potom se nakladtel bude moci rozhodnout, zda výjimečný titul skutečně spatří světlo světa. Nač se v něm mohou čtenáři těšit?

Tajemný Kalous věští telefonem smrt, ptáci roznášejí městem kusy lidské aorty, aniž by byla k nalezení příslušná mrtvola a tajemný zlosyn vraždí účastníky zájezdu na baltský ostrov Amsel; vrah se vloudí mezi trampy u ohníčku v nepřístupných horách, mrtvá herečka na lavičce svírá v ruce malého slona z nefritu a z výkopu staveniště se šklebí mumie, svázaná izolovaným drátem. Bizarní záhady si žádají bizarní hrdiny: Policejní mordparta kapitána Pařízka a nadporučíka Dvořáka má tři neobvyklé pomocníky – penzionovaného kriminalistu Augustina Velikého, necudného malíře aktů Jozífka Smetanu a všetečnou sochařku Grétu Hornovou.

Dalším hrdinou příběhů plných napětí, zvratů a černého humoru, z nichž minimálně dva – Spravedlivá pistole a Hra na smrt – jsou považovány za zásadní texty české detektivní literatury, je město na severu, kde se většina děje odehrává. Znalci poznají Liberec přelomu padesátých a šedesátých let minulého století; město kde autor, trampskou přezdívkou Kapitán Kid, právě v té době pracoval a žil.

Jaroslav Velinský (*18. prosince 1932 – †19. února 2012) byl tramp a český spisovatel, známý také jako Kapitán Kid. V roce 1969 mu vyšla první kniha, science fiction Zápisky z Garthu / Leonora. Kromě tohoto žánru psal především detektivní romány, ale také romány pro mládež. Jaroslav Velinský (*18. prosince 1932 – †19. února 2012) byl tramp a český spisovatel, známý také jako Kapitán Kid. V roce 1969 mu vyšla první kniha, science fiction Zápisky z Garthu / Leonora. Kromě tohoto žánru psal především detektivní romány, ale také romány pro mládež. | Mystery Press

Kdo byl autor této klasiky Jaroslav Velinský? Narodil se v prosinci 1932 v Praze, zemřel v únoru 2012 v Ústí nad Labem. Živil se jako horník, soustružník, noční hlídač v zoo, umělecký pracovník libereckého Divadla hudby, reklamní grafik a od konce šedesátých let konečně jako spisovatel. Ve volném čase tramp, muzikant a písničkář (pseudonym Kapitán Kid), stál u zrodu hudebního festivalu Porta. Autor sci-fi, dobrodružných a především detektivních příběhů, jejichž neznámějším hrdinou je detektiv-amatér Ota Fink. Vynikající překladatel angloamerické literatury František Jungwirth prohlásil: „Má-li naše literatura svého Philipa Marlowa, je jím Ota Fink z knih Jaroslava Velinského.“ Dříve než podlehl vlivu americké drsné školy, napsal autor několik detektivek úplně jiného ražení. Případy penzionovaného kriminalisty Augustina Velikého a jeho přátel se odehrávají v kulisách města, které silně připomíná Liberec, a svými zločiny i literárním stylem se blíží černému humoru.

cukrenka ( 2. července 2022 11:07 )

Je na čase psát o zajímavých lidech a ne o těch, kteří si snad vybírají své partnery podle jeho nohou. I když je to zjevně jen odvádění od úmyslu zviditelňovat se za každou cenu.

Zobrazit celou diskusi