Pod hlavičkou projektu, který vymysleli senátor Ondřej Feber a stomatolog Lubomír Beran, už vyrazili autobusem na vyšetření školáci z Doubravy, Stonavy a Dětmarovic. Hlásí se další zájemci.

Nově i město Orlová, které vypraví na prohlídku 350 žáků. „Snažíme se, aby se projektu ujalo ministerstvo, protože ukázal, jak tristní je stav zubů u dětí,“ uvedl Feber. Jen z jedné obce mělo 29 školáků 138 kazů a někteří byli v zubní ordinaci poprvé!

Šmucler kritizuje

Jenže podle Romana Šmuclera, prezidenta České stomatologické komory,  má tato akce háček. „Volali mi naštvaní stomatologové z Karvinska, že přišli o pacienty, protože doktor Beran si děti hned zaregistroval pod sebe. Tak doufám, že o ně bude i nadále pečovat na pojišťovnu, jak slíbil,“ podotkl s tím, že je rodiče teď budou muset vozit do Ostravy.

Za znovuobnovení pravidelných školních prohlídek zubů se však přimlouvali i učitelé. „Na cestu vybrala škola hlavně ty děti, jejichž rodiny marně shánějí zubaře,“ upozornila učitelka Zdenka Zetková ze Stonavy.

Zájem měli i rodiče, jejichž zubaři nedělají na pojišťovnu a oni nemají na to, aby pokaždé v ordinaci nechali tisíce korun.

Na kontrolu k učitelce?

„Panu Šmuclerovi je projekt trnem v oku. Prosazuje, aby dětem kontrolovaly zuby učitelky ve škole pomoci speciálního přístroje. Stomatologická péče se u nás rapidně zhoršila právě za jeho šestileté vedení,“ uvedl zubař Beran.

Roman Šmucler však oponuje. „Vyřídil jsem vyšší úhrady od pojišťoven pro stomatologickou péči. Malí pacienti se tak stávají pro zubaře zajímaví. Nemají důvod rodiče nutit platit za ně hotově, naopak. Překvapuje mě, že zrovna doktor Beran, který patřil v Ostravě k těm nejdražším, teď bojuje za výkony na pojišťovnu,“ dodal Šmucler.

Dalších 300 klinik

Stomatolog Lubomír Beran teď otevřel v Ostravě další kliniku, která poskytuje výkony na pojišťovnu. Zaregistrovala 10 tisíc pacientů a bude ošetřovat hromadně i školáky.

Takových zařízení navíc plánuje v regionech, kde zubaři chybí nebo vyžadují pouze hotovost, vybudovat 300. „Počítám i se zapojením zahraničních stomatologů,“ řekl Beran.

VIDEO: V Ostravě před časem stáli lidé hodiny v dlouhé frontě na registraci k novému zubaři...

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě stáli lidé hodiny v dlouhé frontě na registraci k novému zubaři... Michal Charbulák

Fotogalerie
12 fotografií