Nyní se chystá přidat i Orlová a Doubrava. Podle karvinského senátora Ondřeje Febra a lékaře Lubomíra Berana, kteří s iniciativou přišli, je smyslem akce pomoci rodinám, které nejsou schopny platit u dentisty všechny úkony z ruky a vyvolání veřejné diskuse o  stále se zhoršující dostupnosti zubařské péče.

„Přestože projekt nachází kladný ohlas v dalších a dalších obcích, stal se terčem kritiky prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera s tím, že se vracíme do 50 let minulého století,“ sdělil Feber.

Tristní péče

Na to reagoval starosta Dětmarovic Ladislav Rosman. „Nesouhlasím. V regionech chybí stomatologové, a především péče o chrup dětských pacientů je tristní,“ řekl s tím, že lidé sice odvádějí povinné pojištění, ale nejsou schopni najít stomatologa, který chce pracovat na pojišťovnu.

 „Věřím, že naše snaha není bojem s větrnými mlýny, že když se ozve hodně starostů a ten tlak bude velký, tak se nám podaří dosáhnout změny současného stavu. Ten je stále více k prospěchu soukromých stomatologů a v neprospěch plátců pojištění,“ doplnil senátor.

Poprvé na kontrole

Podle majitele kliniky AJNA v Ostravě, stomatologa Lubomíra Berana je šokující, že někteří žáci ve věku 6 až 10 let byli u zubaře poprvé v životě. Ten chce nápad Školáci k zubaři rozjet také na Brněnsku a Jesenicku. V Jeseníku k tomu samospráva nabídla dokonce prostory pro novou kliniku.

„Jedna klinika péči o děti však nezachrání. Když dítě přijde s pokročilým bolestivým kazem, doktor mu začne do zubu vrtat, tak už ho příště do křesla nedostanete,“ sdělil Beran.

VIDEO: V Ostravě před třemi lety stáli lidé hodiny v dlouhé frontě na registraci k novému zubaři...

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě stáli lidé hodiny v dlouhé frontě na registraci k novému zubaři... Michal Charbulák

Fotogalerie
7 fotografií