V čekárně před ordinací bylo veselo. „Když jsme spolu, je to lepší, než jen s mamkou. Nebojíme se,“ hlásily děti. Až na pár jedinců. „Já strach mám. Naposledy jsem byl u zubaře v šesti letech a teď mě bolí zub,“ hlesl Tomáš Pieczka (10), který krátce na to už ležel na zubařském křesle.

Tam chlapce chvíli potrápili. „Jeden kaz, druhý, šestý,“ oznamoval sestřičce zubař Lubomír Beran z Anja dental clinic v Ostravě, která zatím jako jediná vyslyšela snahu karvinského senátora Ondřeje Febera, aby se školní preventivní prohlídky opět zavedly.

Za Tomášem Pieczkou napochodoval do ordinace Matouš Mutina (9). „Je to lepší než učení,“ poznamenal za souhlasného přikyvování zbytku dětí.

Marně shání zubaře

Za znovuobnovení pravidelných školních prohlídek zubů, by se přimlouvala i učitelka Zdenka Zetková. „Všichni vidí, že společně jsou žáci bez stresu, což je dobré i pro samotného zubaře,“ sdělila pedagožka s tím, že na cestu vybrala škola po dohodě s rodiči hlavně ty děti, jejichž rodiny marně shánějí zubaře. Možnost využilo 12 procent osazenstva školy.

Stomatolog Beran prohlédl žákům chrup a udělal i jednodušší zákroky. V případě složitějších zásahů si pak rodiče dovezou děti na kliniku v dohodnutém termínu.

První vlaštovka

Hromadná cesta byla pilotním projektem pod názvem „Školáci k zubaři“. Podle senátora se mohla konat jen díky vstřícnosti ostravské zubní kliniky.

„Kdysi měla naše republika perfektní preventivní program péče o chrup školních dětí. Chceme být první vlaštovkou, která se k němu vrátí a možná inspiruje k jeho obnovení,“ sdělil senátor Feber, který s Lubomírem Beranem začali pracovat v tomto směru i na legislativním zajištění.

Poprvé v životě

Sehnat zubaře je obzvláště v Moravskoslezském kraji vleký problém. „V Ostravě provozujeme pohotovostní službu, kde měsíčně ošetříme až dva tisíce pacientů. Většina z nich vyhledá pohotovost, protože nemá přístup k zubaři. Alarmující je skutečnost, že jedna třetina z nich jsou děti do patnácti let, některé z nich rodiče přivedli k zubaři poprvé v jejich životě,“ uvedl zubař Beran.

Nelze opravovat jen mercedesy

V novodobé zubařské praxi je běžné, že mladší generace stomatologů se specializuje jen na drahé zákroky a metody. Většinou jen staří praktici nabízejí svým pacientům levnější varianty hrazené pojišťovnou.

„Nemůžeme opravovat jen mercedesy. Musíme se věnovat i škodovkám,“ shodli se iniciátoři pilotního projektu.

VIDEO: Nejčastější chyby v péči o dětský chrup.

Video
Video se připravuje ...

Nejčastější chyby v péči o dětský chrup Maminka.cz, Supermámy.cz/Adam Balažovič

Fotogalerie
12 fotografií