Na Vídni hodnotitelé oceňují její bohatou historii, architekturu a pulzující kulturní život. Město podle nich nabízí svým obyvatelům celkově vysokou kvalitu života.

I když Praha Budapešť (80. příčka) i Varšavu (84. příčka) v kvalitě života těsně poráží, v celoevropském kontextu si vede spíše podprůměrně. V desítce nejlepších měst pro život z pohledu cizinců je hned sedm evropských metropolí. Kromě Vídně a Curychu jsou to Kodaň, Ženeva, Frankfurt nad Mohanem, Mnichov a Düsseldorf. Dobře je na tom například také Amsterodam (14. příčka), Oslo (24. příčka), Stockholm (26. příčka) či Paříž (32. příčka).

Praha se v žebříčku ocitla mezi velkými americkými městy, těsně za Miami, Atlantou a Los Angeles a těsně před Clevelandem, Dallasem a St. Louis. Bratislava se umístila na 83. příčce. Z měst někdejšího východního bloku nejlépe dopadl Berlín na 19. příčce a Lipsko, které skončilo devětapadesáté.

Nejhůře dopadla súdánská metropole Chartúm. Obecně špatnou kvalitu života podle žebříčku nabízejí africké a některé blízkovýchodní metropole, jako například předposlední irácké hlavní město Bagdád.

Fotogalerie
19 fotografií