Zkušená tlumočnice je schopná přeložit neslyšícím nejen běžnou řeč, ale i divadlo nebo hudbu. 

Před rokem a půl, v srpnu 2022, však její život navštívila nemoc. A jak už to ve složitých životech bývá, byla to hned velmi vážná nemoc. Byla jí diagnostikovaná rakovina tlustého střeva s mnohočetnými metastázemi na játrech. Lékaři Nadě dávali 3–6 měsíců života a jí se ze dne na den obrátil život úplně naruby. A nejen jí, ale celé její rodině. Akutně byla operovaná – preventivně jí byla vyoperovaná stomie z tenkého střeva na břicho.

Po půl roce se však dostala do stavu, kdy byla zcela závislá na pomoci manžela. Ona, která si tolik zakládala na soběstačnosti. S dětmi už nedokázala užívat radostí života, které do té doby společně hltali plnými doušky. Naďa začala podstupovat chemoterapii v kombinaci s bioléčbou.

Díky pomoci několika lidí se dostala do péče chápajícího, respektujícího a erudovaného lékaře z Masarykova onkologického ústavu. Léčba ve spojitosti s Nadinou neuvěřitelnou sebekázní, nasazením a ochotou zvládnout cokoliv zabrala. Naďa začala fungovat. Opět s rodinou vyjela na dovolenou, trávila čas s přáteli, a dokonce se částečně vrátila i do práce. 

Video
Video se připravuje ...

Chantal Poulain dvakrát porazila rakovinu! Jak je na tom teď? Markéta Reinischová

V prosinci 2023 se však její zdravotní stav výrazně zhoršil. Následná vyšetření potvrdila, že se nemoc nekontrolovaně šíří v těle dál a že se metastázová ložiska rozšířila i do jiných částí těla. Naďa si velmi dobře uvědomuje, že největší práci v tom celém musí udělat sama, ale nemoc je ve fázi, kdy uvítá podporu i zvenčí. 

Bohužel standardní systémová léčba dostupná v České republice už více pomoci nemůže.

Naděje za 3,4 milionu

Naďa chce ale žít, chce tu být se svou rodinou, vidět dospívat svého syna, chce zestárnout se svým skvělým manželem, chce se věnovat tolik potřebné práci. Ta je totiž spojena s její druhou rodinou – rodinou neslyšících.  Proto se začala porozhlížet po možnostech léčby v zahraničí. Brzy k ní dolétly první vlaštovky zpívající o naději, kterou najednou získala. Léčba je možná v Německu. Je nadějná, ale má jednu obrovskou nevýhodu, je velmi drahá. 

A tak se rodina obrátila na Donio, aby se na nákladnou léčbu vybraly peníze. Cílová částka je 3 360 000 Kč a doposud lidé poslali přes milion korun.  

Splněný sen o vlastní rodině

Naďa své vlastní dětství totiž prožila v dětském domově. Nyní mají s manželem čtyři úžasné děti – tři z manželova předchozího manželství, jedno společné. Nejmladšímu Mikolášovi je deset let. Vedle práce je a byla právě její rodina, která naplňuje její život. Naďa miluje svůj život, i když každou jeho píď si musela velmi tvrdě vybojovat. Nikdy nic nedostala zadarmo. To, kým je, co dokázala, je výsledek její velmi tvrdé celoživotní práce.

Fotogalerie
13 fotografií