Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dankovi (18) zemřel tatínek v lese, maminku našel mrtvou: Teď se bojí, že přijde o bydlení

Autor: lc - 
29. března 2024
05:00

V době, kdy se teprve rozhlíží po světě, zůstal bez rodičů. Daniel (18) ze Vsetínska o oba přišel za velmi tragických okolností. Zbyla mu babička Blaženka (76), která smrtí Dankovy maminky přišla o svou milovanou adoptivní dceru Pavlínu.

Paní Blažena si Dankovu maminku jako pětiletou adoptovala z dětského domova spolu s jejím bratrem dvojčetem, protože sama děti mít nemohla. Dala lásku a domov dvěma dětem bez rodičů a najednou zůstal bez rodičů i její vnuk, kterému je znovu mámou, tátou, rodinou, oporou, zázemím a jeho jistotou a domovem.

Daniel to neměl snadné od dětství, přestože vyrůstal v úplné a milující rodině. Byl živější, byla mu diagnostikována porucha ADHD, což vedlo k problémům s pozorností a učením, ale s individuálním přístupem a s pomocí asistentek základní školu zvládl.

„K Dankovi jsem nastoupila do třetí třídy základní školy jako asistentka pedagoga. Trávili jsme spolu čas i mimo vyučování, kdy si Danek potřeboval jen popovídat. Danek je velmi citlivý, kamarádský a ochoten pomáhat. Je velmi pracovitý, s tatínkem trávil hodně času v lese, kde se naučil spoustu užitečného,“ popsala pro Blesk chlapce jeho bývalá asistentka Gabriela Černá.

Neštěstí v lese, smrt na dvoře

Jenže právě v lese došlo k velkému zvratu v chlapcově životě. „Když bylo Dankovi dvanáct let, prodělala maminka mozkovou mrtvici, ze které se postupně zotavovala a rok poté, když mu bylo třináct, přišla krutá zpráva, že při tragické nehodě zemřel při kácení stromů jeho milovaný tatínek. Daniel s nemocnou maminkou zůstali sami. Danek se musel vyrovnat se ztrátou sám, zvládat školu a ještě být oporou mamince,“ popisuje chlapcova další bývalá učitelka Martina Vaculíková.

Aby pro ně byla situace snazší, rozhodli se z bytu přestěhovat do domku k babičce. Nutná byla ale rekonstrukce domu a bytu v patře, kde si maminka se synem vytvořili s podporou babičky svůj nový domov. Na rekonstrukci si maminka vzala hypotéku. Pak ale přišlo další neštěstí.

„Ale osud krutě zasáhl znovu, když loni v září našel Danek s babičkou maminku na dvorku bez známek života. Příčina smrti je neznámá,“ popisuje smutnou událost paní Vaculíková.

Hypotéka 1,5 milionu

Babička i přes bolest životních strát nesložila ruce do klína a starost o hypotéku ve výši 1,5 milionu korun převzala na sebe. Daniel v současné době studuje na středním odborném učilišti. Po ukončení školy na něj přejde splácení hypotéky a bude dědicem domu. „Babička v současnosti splácí hypotéku z důchodu, aby nepřišli o dům, kterým ručí, a vnuk mohl dostudovat,“ popisuje paní Martina, která pro oba založila sbírku na dobročinné platformě Donio.

Daniel se svou babičkou Blaženkou. Daniel se svou babičkou Blaženkou. | archiv rodiny

Nejistota a obavy

„Daniel se postavil ranám osudu také čelem. Pomáhá babičce, která má zdravotní problémy s pohybem, chce dokončit opravy domu, je nutná i oprava střechy. Chodí na brigády a po vyučení si chce na dvorku opravit a vybudovat dílnu a převzít splácení hypotéky. Ale jeho obavy z bezmoci, co když se něco stane a nebude možné splácet dluh, zůstávají,“ vysvětluje paní Martina. Peníze ze sbírky budou použity na splacení hypotečního úvěru na bydlení a další rekonstrukce domu.

„Vraťme Dankovi naději, že může být lépe. Dankovi, který si svůj osud nevybral a statečně ho nese. Vraťme babičce, ženě, která vychovala a dala domov dvěma cizím dětem, naději a klidný spánek, že její vnuk o svůj nový domov nepřijde. Každá vybraná částka sníží finanční zátěž, kterou nyní nese za Daniela babička, a usnadní jim oběma život,“ uzavírá Martina Vaculíková.

Video  Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5517624 ( 18. dubna 2024 18:55 )

Svědomí je nemoc slušných lidí, ale někteří zde svými bezcharakterními komentáři, mezi slušné lidi nepatříte! Stydím se za takové lidi, jestli se jim vůbec dá tak říkat.

Uživatel_5650027 ( 30. března 2024 00:19 )

Po celou dobu studia má nárok na sirotčí důchod a babička má také nárok něco jako výchovné. Stačí se informovat na ČSSZ na co mají nárok

fjdksla ( 29. března 2024 15:00 )

Jako nezaopatřený sirotek má nárok na plný sirotčí důchod.

Roman Krauskop ( 29. března 2024 13:09 )

Někdy se osud usmyslí a nahrne všechno na jednu rodinu... Tady má smysl pomoci, jde to na dobrou věc a ne na bezcharakterní neziskovky... 👍

luklovah ( 29. března 2024 12:22 )

A vy si myslite ze ma nekdo v osmnacti letech balik penez nebo neumite cist.Chlapec chodi do skoly na ucnovsky obor a dela brigady.Trosku premyslejte mozkem.

Zobrazit celou diskusi