„Jsem bezradná. Syn se o mě nezajímá, nestýká se se mnou, i když bydlíme v jednom domě, který jsem mu dala. Do patra jde přitom několikrát denně okolo mých dveří,“ vysvětluje paní Anna (redakce Blesku změnila jméno, neboť se paní reakce syna obává).

Smutný příběh

Pojďme na začátek celého příběhu smutné a opuštěné seniorky. „Ještě když žil manžel, rozhodli jsme se, že dům v roce 2009 darujeme synovi a jeho tehdejší manželce. Jenže poté, co manžel zemřel, tak syn v jednom nočním klubu potkal prostitutku, která mu zamotala hlavu a zařídila v roce 2016 jeho rozvod,“ popisuje s tím, že od té doby se chování syna značně změnilo.

„Přišel za mnou jen, když potřeboval peníze. Jeho nezájem se nezměnil třeba ani při covidu, kdy jsem byla nemocná a potřebovala pomoci. Ani nakoupit mi nedojel, a to jsem ho žádala po SMS zprávě o pomoc,“ pokračuje.

Dcera v zahraničí

Paní Anna má ještě dceru, která pracuje a žije v zahraničí. A protože dům darovala synovi, vztahy s dcerou zmrzly. „Nedostala žádný podíl, proto se mnou celá její rodina přerušila vztahy. Dceru jsem se ale snažila za syna již dříve vyplatit, když jsem ještě chodila do práce,“ smutní nyní. „Dnes mi zavolá přesně jednou za rok 24. prosince,“ konstatuje paní Anna.

Ráda by dům získala zpět. „Co sem nastěhoval svoji společnici, chtějí ze mě udělat nesvéprávnou osobu a vystěhovat mě do garsonky, kterou koupí, až tuto nemovitost prodá,“ čte ze zprávy od právníka, kterou dostala v říjnu 2023. Najala si totiž advokáta, který se pokusil od syna dar získat zpět.

„Upozornění syn nepřevzal. Dům vlastní celý a já v něm nemám ani břemeno, či služebnost. Pouze je závazek v odstavci Darovací smlouvy, že darující umožní do mé smrti nerušené užívání nemovitosti. To ale syn hrubě nedodržuje. Na různá místa nesmím, třeba mám zákaz na půdu,“ vypočítává na závěr seniorka s tím, že je jí líto, jak syn s domem zachází.

„Květiny a keře na zahradě ruší, vyhazují mi boty z botníku, hází mi bláto na okno ze zahrady a dělají plno dalších nesmyslných a zlých věcí. Chci zpět část, na kterou mám nárok, abych si mohla zařídit podružné měřiče a platit si energie sama za sebe. Platím nyní vodu za celý dům a inkaso, jak to ještě určil můj manžel za svého života,“ uzavírá smutná žena.

Nerozdávejte vlastní domovy!

„Paní Anna se dostala do velmi svízelné situace. Z jejího příběhu je patrno, že ji ve věci již zastupuje advokát, a to je v zásadě jediný způsob, jakým se může domáhat svých práv,“ hodnotí na začátek Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková s tím, že paní Anna bude muset v rámci řízení o vrácení daru prokázat hrubý nevděk, a je jenom otázkou, jestli už není pozdě.

„Paní Anna píše, že již od roku 2016 se k ní její syn ošklivě chová. Vzhledem k tomu, že i nárok na vrácení daru se promlčuje, je vůbec otázkou, jestli v rámci žaloby paní Anna dosáhne svých práv,“ pokračuje dále.

JUDr. Jaroslava Šafránková
Autor: archiv Blesku

Rada pro všechny

Jak se mají lidé bránit, aby se do takové situace nedostali? „Senioři jako vlastníci nemovitostí by se neměli zbavovat svého majetku a zejména by se neměli zbavovat nemovitostí, ve kterých bydlí, ať už se jedná o byty, nebo domy. Neměli by se zbavovat ani rekreačních nemovitostí tím, že je budou darovat dětem,“ říká Ombudsmanka Blesku.

„Žádný rodič nemá povinnost zabezpečovat svoje dospělé dítě a rozdávat svůj majetek za života a ještě snášet, že se jeho vlastní děti budou hádat o to, jestli dostaly dost, anebo málo. Jediný způsob, jakým zabránit, aby se člověk nedostal do situace paní Anny, je nikomu nic nedarovat a všechno si nechat,“ zdůrazňuje Šafránková.

„Na otázku, jestli je lepší darovat nebo rozdělit majetek ještě za života, je jednoduchá odpověď. Nedělat vůbec nic. Nikomu není nic do toho, jakým způsobem budu nakládat se svým majetkem, jestli ho prodám, daruji, pronajmu. Co bude po mé smrti, už mi může být úplně jedno,“ říká s tím, že je samozřejmě rozumné sepsat závěť, protože někteří lidé chtějí mít jistotu, jak bude s jejich majetkem po jejich smrti naloženo, ale pak doporučuji sepsat závěť za asistence odborníků, právníků, aby se jednalo o závěť bezvadnou,“ uzavřela Ombudsmanka Blesku Jaroslava Šafránková.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz

Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo. Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

Prosíme čtenáře, aby nám nezasílali originály dokumentů – vzhledem k množství je nemůžeme vracet. Upozorňujeme na to, že jednotlivé příběhy redakce sama vybírá dle uvážení.

Video
Video se připravuje ...

Šéf Central Group v Hráčích: Co by mohlo zlevnit byty a co museli podepsat ruští klienti? hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica