Do prodejny T-Mobile v orlovském supermarketu přišel vloni 19. prosince. Pracovníka žádal o tarif na volání bez omezení do všech sítí, načež údajně podepsal smlouvu na tarif v hodnotě sedmi set korun. Dokázat to ale nemůže. Udělal totiž chybu… „Ten kluk mi dal něco podepsat, že volám zdarma v rámci paušálu, nabízel i internet včetně televizního signálu, ale to já nepotřeboval, nemám ani počítač,“ říká Milan Kačmarčík.

„Kluk jen mával rukama, že se to pak zruší, nějak tak to říkal, psal ty svoje numera na papír, potom mě nechal něco podepsat, co ani nemám v ruce, a mohla to být i nějaká smlouva,“ tápe. Každopádně prý do ruky nedostal žádný doklad. Milan Kačmarčík odcházel s tím, že bude měsíčně platit 700 korun podle dohody. K jeho obřímu zděšení mu přišla na mobil zpráva SMS od operátora, že má doplatit částku 3043,51 korun…

„To jsem šel do kolen. Za co, když jsem vůbec nic nečerpal, jen jsem volal?“ ptal se senior. Zavolal ihned operátorce. „Říkala, že jsem s podmínkami musel souhlasit, když jsem podepisoval smlouvu.“ Na její radu opět zašel do prodejny, aby se vše vysvětlilo. „Tvrdil mi tam, že se jako ty vysoké platby v budoucnu zruší, ale že teď už musím zaplatit, že příští měsíc nebudu platit 700 korun, jak sliboval na začátku, ale 1296 korun. Jak k tomu došel, nebo proč , to nevím a už se bojím tam jít,“ dodává zlomený penzista, který před důchodem odfáral 21 let v dolech Žofie a Čs. armády. „Tu fakturu jsem raději zaplatil, protože jsem se bál exekuce, ale nevím, co s tím dále,“ uzavřel vyprávění Kačmarčík s nadějí, že mu Ombudsman Blesku pomůže.

A to se také stalo. Problém vyřešen! Jakmile Blesk na žádost pana Kačmarčíka oslovil s dotazy operátora, T-Mobile se k tomu postavil čelem a rychle vše vyřešil. „Kolegové ze Zákaznické linky se s panem spojili a společně s ním nastavili tarif tak, aby parametry i cenou odpovídal zákazníkovým požadavkům. Na fakturu za služby, které nevyužíval, mu bude vyhotoven dobropis a přeplatek vrácen na bankovní účet. Zákazník je s vyřešením problému spokojený,“ informovala Blesk Zuzana Netolická z tiskového oddělení T-Mobile.

Díky, Blesku Její slova pan Kačmarčík potvrzuje. „Jsem moc rád, že jsem se rozhodl obrátit na Ombudsmana Blesku. Vůbec jsem nevěděl, jak dál. Teď mám konečně jen to, co jsem chtěl celou dobu, a to neomezené volání do všech sítí. Nic jiného nepotřebuji,“ říká s tím, že pokud bude někdy znovu v úzkých, obrátí se opět na Blesk.

Ombudsman Blesku Mgr. Lukáš Zelený
Autor: Tonda Tran

Spory řeší Český telekomunikační úřad

Podle Ombudsmana Blesku Mgr. Lukáše Zeleného Český telekomunikační úřad v předchozích letech opakovaně informoval, že se na něj obracejí spotřebitelé, kteří se v souvislosti s návštěvou některé z kamenných poboček operátorů setkali s problematickým jednáním tamějších pracovníků. Ze strany zákazníků bylo poukazováno třeba na to, že podmínky ústně sjednané na pobočce s pracovníky operátorů neodpovídají následně skutečně poskytovaným službám a jejich ceně. A právě to popisuje i pan Kačmarčík.

„Vzhledem ke skutečnosti, že jednání na pobočkách zpravidla nejsou nijak zaznamenávána, může v případě jednání mezi čtyřma očima vzrůst riziko užití nekalé obchodní praktiky ze strany prodejce. Byť ke sporům ohledně obsahu uzavírané smlouvy může dojít i bez nekalého úmyslu, třeba vinou nedorozumění,“ hodnotí Lukáš Zelený s tím, že právě Český telekomunikační úřad je v případě užití nekalých obchodník praktik kompetentní postihovat takové zakázané jednání, je-li na něj ze strany zákazníka upozorněn.

Dále je podle Ombudsmana Blesku zmocněn i k tomu, aby rozhodoval případné spory o to, jaké podmínky byly mezi zákazníkem a pracovníkem operátora na pobočce sjednány, respektive spory o to, jaký je skutečný obsah smlouvy. „Pan Kačmarčík by se tak mohl obrátit na Český telekomunikační úřad,“ tvrdí Lukáš Zelený.

Měl dostat shrnutí

Za upozornění také stojí, že operátor je povinen před uzavřením smlouvy spotřebiteli poskytnout zákonem požadované údaje. „Jedná se zejména o informace týkající se kvality služby, ceny služby, možností ukončení smlouvy a podobně. Tyto informace je operátor povinen poskytnout jasně a srozumitelně v textové podobě nebo ve formě elektronického dokumentu,“ popisuje Zelený.

Současně je operátor povinen spotřebiteli poskytnout stručné a snadno čitelné shrnutí smlouvy, které mimo základních identifikačních údajů obsahuje předně hlavní znaky každé poskytované služby, ceny za tyto služby, délku trvání smlouvy a podmínky pro obnovení či zánik závazku ze smlouvy.

„Toto shrnutí měl pan Kačmarčík obdržet ještě před uzavřením smlouvy. Pokud to nebylo možné (z objektivních technických důvodů), byl operátor povinen jej poskytnout neprodleně poté. Smlouva totiž nabývá účinnosti až v okamžiku, kdy spotřebitel po obdržení tohoto shrnutí potvrdí se smlouvou svůj souhlas,“ dodal Ombudsman Blesku Mgr. Lukáš Zelený.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo.

Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

Prosíme čtenáře, aby nám nezasílali originály dokumentů – vzhledem k množství je nemůžeme vracet. Upozorňujeme na to, že jednotlivé příběhy redakce sama vybírá dle uvážení.

 

Fotogalerie
6 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Zakladatelka Zásilkovny v Hráčích: O prodeji dobře rozjeté firmy, o svém angažmá v politice nebo o tom, proč by nemohla řídit Poštu hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica