Nečekaný poklad našla v hororovém románu To od Stephena Kinga pracovnice Knihobotu Maja S. „Když jsem třídila a fotila knihy určené k prodeji, vysypaly se na mě z Kingova hororu pětitisícové bankovky,“ říká Maja. „Byla jsem v šoku. Když jsem je spočítala, daly dohromady 130 tisíc korun,“ vzpomíná. Protože v Knihobotu se ví, kdo knihu do prodeje zaslal, vypátrat majitelku nebylo těžké.

Na dědictví zapomněla

„Po smrti svého tatínka během první vlny koronaviru jsem po něm zdědila peníze v hotovosti,“ popisuje majitelka, která si nepřála sdělit jméno. „Neměla jsem chuť, natož sílu vybírat banku či přemýšlet, jak s penězi naložit. Tak jsem se rozhodla, že peníze zatím dám do knížky, že to potom vyřeším. No a mezitím uběhly čtyři roky a také se mi narodilo druhé dítě, takže jsem na peníze úplně zapomněla. Teď se mi ale bude nečekaný nález pořádně hodit,“ říká majitelka, která už ale peníze raději místo knihy svěřila bance. Knihobotu poděkovala, ale na odměnu nálezkyni pozapomněla. Poctivost své zaměstnankyně ocenilo finanční částkou aspoň vedení Knihobotu.

Jak to funguje?

Každá kniha, která dorazí do Knihobotu (knižní secondhand), projde při příjmu kontrolou. Pracovníci denně přijmou od čtenářů zhruba 15 tisíc knih, které nafotí, nacení, vystaví na svém webu a prodají novým zájemcům. Původní majitel pak dostane z prodeje část zisku.

Lidé zapomínají účtenky i akty

Lidé často Knihobotu svěřují knihy, aniž si je předem prolistují. Pracovníci v nich pak objevují fotografie, záložky nebo účtenky. K bizarnějším nálezům patří různé suvenýry v podobě exotických bankovek zanedbatelné hodnoty, které někdo použil jako záložku a objevují se i akty – jak profesionální, tak z domácího archivu.

Zatajení nálezu je trestné

Kdo by nechtěl vykopat na zahradě poklad nebo zakopnout o pytel plný peněz. Jenže nález cenné věci znamená i nemalé povinnosti, protože její zatajení může znamenat střet se zákonem.

Jak postupovat při nálezu, určuje občanský zákoník, který dokonce rozlišuje, jestli jde o věc ztracenou, opuštěnou nebo ukrytou. Pokud jste tak našli naditou peněženku nebo zlatý náramek, nechat si je nemůžete. Nejenže byste se mohli dopustit trestného činu zatajení věci, ale zároveň i ztratili nárok na nálezné a museli byste člověku, který věc ztratil, nahradit škodu.

„Občanský zákoník předpokládá, že každý si chce zanechat své vlastnictví, a proto se nelze u nalezené věci domnívat, že nikomu nepatří,“ vysvětluje JUDr. Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Z toho pro nálezce vyplývají povinnosti. „Nemůže si věc přivlastnit a musí ji vrátit vlastníkovi nebo tomu, kdo ji ztratil. Když nelze poznat, komu se má věc vrátit, musí ji nahlásit obci,“ říká advokát. A za zatajení nálezu hrozí postih. „Trestní zákoník zná trestný čin zatajení věci. Pachatelem je ten, kdo si přisvojí cizí věc, kterou nalezl. Aby došlo k naplnění této skutkové podstaty, musí ale být hodnota věci nejméně 10 000 korun,“ dodává.

Opuštěná, nebo zapomenutá?

Řada lidí dává věci vedle popelnic, aby je ještě někdo zužitkoval. „Věci u popelnice jsou jasně věcmi opuštěnými a každý si je může vzít a naložit s nimi podle uvážení,“ říká JUDr. Jiří Hartmann.

„Pokud nějaká věc, která má pro vlastníka zřejmě jen nepatrnou hodnotu, byla zanechána na místě přístupném veřejnosti, považuje se za opuštěnou,“ dodává. Časopis, který najdete ležet na židli v čekárně u lékaře, nebo knihu z veřejné knihobudky si tak můžete ponechat. Pokud ale najdete na tom samém místě zlatý řetízek, tak ten už ale ne. „Řetízek totiž na rozdíl od časopisu nemá rozhodně pro majitele nepatrnou hodnotu a s velkou pravděpodobností ho tam nenechal úmyslně,“ vysvětluje advokát.

Rada: Pravdu má vlastník

Při pochybnostech, jestli je věc opuštěná, nebo ztracená, dává zákon za pravdu vlastníkovi věci a považuje ji za ztracenou.

Za vrácení je odměna

Kam nalezenou věc vrátit? Záleží na tom, kde jste ji našli a jak je cenná. Peněženku s hotovostí můžete odevzdat na policejní stanici nebo přímo vrátit majiteli (pokud jde zjistit jeho totožnost). Deštník zapomenutý v tramvaji, vlaku nebo divadle vraťte provozovateli daného zařízení. A například batoh zapomenutý na lavičce pak obci, ve které jste ho našli. Za vrácení (je jedno jestli přes policii, obec nebo osobně), máte nárok na nálezné. A v případě, že vám tím vznikly nějaké náklady (věc musíte někam odvézt, takže máte náklady na jízdné, benzin atd.), může si je také nárokovat.

Rada: Nenechte se odbýt

Dostali jste za nález jen hezké poděkování? Ze zákona máte nárok na desetinu ceny nálezu. Jen v případě, že má nalezená věc hodnotu pouze pro majitele (diář, fotografie, kniha s věnováním), může určit nálezné podle vlastního uvážení.

Nalezený poklad? Polovina je vaše!

Našli jste zazděný, zakopaný nebo jinak ukrytý poklad? Neradujte se předčasně. Nechat si ho nemůžete. Nález musíte oznámit jak obci, tak vlastníkovi pozemku, na kterém jste poklad našli. „Věc skrytá pak zpravidla připadne do vlastnictví státu, kraje nebo obce podle jiných právních předpisů, například podle zákona o státní památkové péči. V opačném případě si ujedná nálezce s vlastníkem pozemku, kdo z nich si věc ponechá a vyplatí druhému polovinu ceny věci,“ vysvětluje JUDr. Jiří Hartmann. Pokud ale vlastník o pokladu a o jeho úkrytu věděl, nemáte na nálezné nárok.

Věci v popelnici patří obci

Existují celé skupiny lidí, kteří pátrají po cenných či zajímavých věcech v popelnicích a kontejnerech. Ale pozor! Věci ve veřejné popelnici podle zákona o odpadech patří obci. A je jedno, jestli někdo vytáhne z popelnice starou panenku nebo prodá do sběru papír z kontejneru na tříděný odpad. V obou případech jde o protiprávní jednání – může se jednat o přestupek, nebo v krajních případech i o trestný čin krádeže.

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Naši předci byli mistři, říká sběratel parních strojů Tomek Jiří Marek

Fotogalerie
6 fotografií