I když je darování peněz dětem krásný zvyk, může zkomplikovat život dárci i obdarovanému. „Někdy se může stát, že když klient posílá větší obnos, můžeme po něm chtít navíc znát i účel platby,“ říká Michal Kuzmiak z Air Bank. Povinnost hlídat vyšší transakce totiž bankám ukládá zákon proti praní špinavých peněz.

Vyplatí se tak mít darovací smlouvu, která pomůže předejít i možným sporům. Pokud např. darujete peníze ženatému synovi nebo vdané dceři, bez darovací smlouvy se dar při rozvodu dělí půl na půl mezi manželi.

Rada: Nechcete sepisovat smlouvu? Nechte si aspoň podepsat čestné prohlášení o darování peněz. 

Laskavé rituály

Čtvrtina rodin má podle průzkumu stavební spořitelny Buřinka na předávání peněz dětem vlastní rituály. Oblíbené je předání úspor při slavnostním obědě nebo posezení. Řada rodičů přitom následuje příklad svých předků, kteří jim také finančně pomohli. Téměř polovinu (47 %) z nich to automaticky vedlo k tomu, že budou spořit i svým dětem.

„Skutečnost, že spoření od rodičů skoro polovinu oslovených motivuje k pokračování ve spoření svým vlastním dětem, zdůrazňuje důležitost rodinné podpory a zodpovědného finančního chování při učení správných finančních návyků mladších generací,“ komentuje psycholožka Kateřina Brikciová.

Jak sepsat darovací smlouvu

Darovací smlouva určuje, od koho peníze jsou a kdo je dostává. Měla by obsahovat identifikační údaje (jméno, příjmení, adresa, rodné číslo či datum narození) dárce i obdarovaného a popis daru (peníze, suma, měna a podmínky předání, např. na bankovní účet obdarovaného). Místo, datum a podpisy dárce i obdarovaného. V případě větší sumy se vyplatí sepsání smlouvy u advokáta nebo notáře.

Kdy můžete chtít vrácení

Pokud se obdarovaný nechová podle vašich představ, je dar možné vzít zpět. „Odvolání daru může být učiněno ústně, po telefonu, písemně či jakkoliv jinak. Zejména v případě hodnotnějších darů je vhodné myslet na pozdější možnost odvolání dokázat. U nemovitostí je to nezbytné,“ radí JUDr. Ondřej Preuss z dostupnyadvokat. cz.

Odvolání pro nouzi

Vrácení daru může chtít dárce v případě, že není schopný sebe a osoby, které jsou na něm závislé, živit. Dárce mu ale nemusí vrátit všechno, ale pouze částku, která mu výživu pokryje. Vrácení peněz se ale nedočká, pokud se do nouze dostal vlastní vinou (např. by vše prohrál v automatech nebo propil).

Odvolání pro nevděk

Pokud se obdarovaný k dárci chová špatně (např. úmyslně nebo z hrubé nedbalosti mu ublížil), a porušil tím dobré mravy, má dárce právo na vrácení celého daru. „Nemyslí se tím pouze ublížení fyzické, ale také psychické (zjevné porušení dobrých mravů). Přitom může být spácháno buď úmyslně, či hrubou nedbalostí,“ vysvětluje právník.

Rada: Hlídejte čas

Nárok na odvolání daru máte do jednoho roku poté, co vám obdarovaný ublížil, případně kdy jste se o jeho chování dozvěděli.

Jak to nepřehnat s otevřenou dlaní

Chcete-li potomkům pomoct, nepřežeňte to! Můžete skončit bez peněz, bez bydlení a bez pomoci. „V českém právním řádu existuje několik nástrojů, jak se chránit v situacích, kdy rodiče chtějí převést majetek na své děti, ale zároveň si zajistit určitou ochranu a záruky, aby se tento majetek nezneužíval,“ vysvětluje advokát Ondřej Preuss. Opatrnost je namístě především v případě daru nemovitosti, ve které sami bydlíte.

Právník Ondřej Preuss
Autor: Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Darovací smlouva s podmínkami či příkazem

Při darování majetku můžete v darovací smlouvě stanovit podmínky, například tu, že darovaný majetek (byt, dům) nesmí být prodán nebo dále darován bez souhlasu dárce, nebo že dárce si vyhrazuje právo užívat darovanou nemovitost po zbytek svého života (užívací právo, právo bydlení).

Věcné břemeno například ve formě práva na dožití (doživotní bydlení v nemovitosti)

„Právní nástroj umožňuje dárcům (rodičům) zůstat v domě nebo bytě a užívat jej bez ohledu na to, kdo je vlastníkem,“ vysvětluje JUDr. Preuss. Tato práva se zapisují do katastru nemovitostí a jsou vymahatelná vůči třetím osobám. Nelze je tedy jen tak obejít.

Zřízení práva na doživotní výživu formou služebnosti

Tento nástroj je vhodný, pokud rodiče předávají majetek dětem s očekáváním, že děti se o ně postarají. Smlouva o doživotní výživě může zahrnovat nejen finanční podporu, ale i závazek péče. Vyplatí se ale vše přesně definovat. „Například to, že k služebnosti patří právo přijímat návštěvy v darované nemovitosti, že taková služebnost je sjednaná bezúplatně, tj. za ni dárci nic nemusí platit, případně, zejména pokud jde o darování bytu, pak i podrobné upřesnění toho, kdo, kdy a jakým způsobem bude hradit platby za byt (energie, poplatky za správu domu apod.),“ vypočítává advokát.

Závěť s podmínkami

V závěti je možné stanovit podmínky, které musí dědic splnit, aby získal dědictví, například dostudovat.

Jak jsou na tom Češi?

Většina rodičů se snaží vybavit potomky do života nejen vědomostmi a morálními zásadami, ale i financemi. Předat dětem úspory plánuje nejvíce českých rodičů (27 %) u příležitosti dosažení plnoletosti. Dalších 24 % předává úspory svým potomkům po ukončení studií – po maturitě nebo při dosažení vysokoškolského diplomu. Každý sedmý potomek pak dostane úspory od rodičů, když se odstěhuje do vlastního, a pouze 5 % rodičů má v plánu předat finance při nějaké zvláštní příležitosti, jako jsou svatby, Vánoce, narozeniny apod.

Většina rodičů se snaží vybavit potomky do života nejen vědomostmi a morálními zásadami, ale i financemi.
Autor: scom

 

Video
Video se připravuje ...

Šéfka ředitelů gymnázií o elektronických přihláškách: Fiasko, nebo výhra? Bára Holá, Lukáš Červený

Fotogalerie
4 fotografie