Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlovi a 19 významných žen na Hradě: Dorazily Rottrová, Janžurová i Matragi. Prezident zmínil ukradené MDŽ

Aktualizováno -
8. března 2024
17:58
Autor: simao, amb, ČTK, swp - 
8. března 2024
12:01

Stále ještě nelze s klidným svědomím říci, že postavení žen ve společnosti je v současnosti rovnoprávné. Prezident Petr Pavel to dnes řekl v krátkém projevu na Pražském hradě, kde společně s manželkou Evou při příležitosti Mezinárodního dne žen (MDŽ) přijali 19 žen úspěšných ve svých oborech, například ve vědě, ekonomii, v právu, medicíně, žurnalistice, kultuře či sociální práci. Pozvání přijaly mimo jiné herečka Iva Janžurová, návrhářka Blanka Matragi, předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová nebo paliativní lékařka Katarína Vlčková.

Petr Pavel na Hradě děkoval ženám a popřál k MDŽ všem ženám, nejen 19 přítomným. „Milé dámy, moc vám děkuji za to, že jste přijaly naše pozvání. Já jsem moc rád, že tady mohu přivítat nejenom reprezentantky různých odvětví a oblastí činnosti od kultury, církve, vědy, bezpečnostních složek, lékařů, ale i dalších, ale také, že vás tady mohu přivítat jako reprezentantky všech žen, všech těch, které si zaslouží, aby dnes jim bylo poděkováno za to, co dělají, za to, čím přispívají, čím nás inspirují, motivují k tomu, abychom byli lepšími,“ říkal prezident s první dámou Evou Pavlovou po boku.

„Bohužel v minulosti Mezinárodní den žen nebyl úplně dobře vnímán, protože byl tak trochu ukraden k jiným účelům. Já si myslím, že je potřeba se vrátit k těm základům,“ apeloval Pavel.

„Já ho tedy rozhodně nevnímám v tom zkresleném pohledu, jak tomu bylo dříve, kdy Mezinárodní den žen oslavili hlavně muži a večer přinesli v tom lepším případě domů svým ženám potom, co splnili všechny své pracovní a rodinné povinnosti nějakou hodně ochablou květinu,“ pokračoval prezident.

„Ale myslím si, že bychom se opravdu měli vrátit k tomu, že ani dnes, po tolika letech snažení, kdy na začátku minulého století začaly ženy usilovat o rovná práva – a to nejenom ta pracovní, volební, ale i jiná – za těch více než 100 let stále ještě nejsme tam, abychom mohli s klidným svědomím říci, že postavení žen ve společnosti rovnoprávné je. Stále tady máme věci, jako jsou domácí násilí, které je páchané mnohem více na ženách, než na mužích, máme tady nerovnosti v platovém ohodnocení žen, ale máme taky nerovnosti třeba v jejich zastoupení nejenom ve firmách, ale třeba i v politice,“ upozorňoval Pavel.

„Já rozhodně nejsem příznivcem žádných povinných kvót, naopak jsem je vždycky vnímal spíše jako degradaci žen, než jako pomoc, ale měli bychom minimálně vytvořit takové podmínky, které rovné zastoupení žen umožní, pokud o to budou ony samy usilovat,“ dodal prezident. Následně ženám prezidentský pár nabídl chlebíčky a makronky.

Pavlovi k MDŽ přijali 19 žen na Hradě. (8. 3. 2024) Pavlovi k MDŽ přijali 19 žen na Hradě. (8. 3. 2024) | Twitter Kanceláře prezidenta republiky

Rottrová: Jsem nadšená

A jak si akci na Hradě užily a jak ji vnímaly pozvané ženy? „Léta jsme ho neslavili, ani doma. Moji synové mi přejou ke Dni matek (...), manžel vždycky nějakou kytičku přinese, ale nikdy jsem takhle oficiálně neslavila MDŽ, takže si toho hrozně vážím, že mě pan prezident pozval, je hrozně milej, jeho žena taky a všechny ty ženy, které tam byly pozvané, strašně zajímavé seskupení. Byla jsem hrozně zvědavá, kdo tam všechno bude a jsem nadšená,“ řekla Blesk Zprávám zpěvačka Marie Rottrová.

Video  Marie Rottrová: Prezident je milý a jeho žena taky  - Anna Marie Bukovanská, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Blanka Matragi: Nabíjející setkání!

Blanka Matragi po setkání uvedla: „Byla jsem velmi poctěna, bylo to nádherné, milé setkání v tento krásný, ženský den. Opravdu velmi příjemný začátek Mezinárodního dne žen, úžasné setkání s velice zajímavými, inspirativními ženami. Opravdu to setkání bylo velmi nabíjející a přeji všem ženám krásné MDŽ.“

Video  Blanka Matragi: Nádherné a milé setkání na MDŽ  - Anna Marie Bukovanská, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

kajenka52 ( 9. března 2024 22:29 )

Prvý sviatok MDŽ v Československu sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Po druhej svetovej vojne sa 8. marec začal vo viacerých štátoch sveta sláviť ako sviatok žien, až napokon v roku 1977 rozhodla OSN o tom, že Medzinárodný deň žien bude oficiálnym sviatkom.

Jirik-ta ( 9. března 2024 10:02 )

👍 nebudou, je to vážný.
MAP 1932 - jen analýza pana Svatoše jasně dokládá, že tzv. podpora ukrajíny, že to dělaji jen pro prachy. Takže hnus. A přes média se to snaží prezentovat jako jakousi morální normu v naší společnosti..

Jirik-ta ( 9. března 2024 10:00 )

👍

Jirik-ta ( 9. března 2024 09:59 )

👍

Jirik-ta ( 9. března 2024 09:59 )

👍 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa