Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jih Čech zasáhlo zemětřesení o síle 3,9: Třásl se celý dům, popisují lidé

Mirotice na Písecku
Mirotice na Písecku  (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
7. března 2024
13:45
Autor: ČTK, jel - 
7. března 2024
13:28

Ve čtvrtek 7. března zasáhlo Písecko na jihu Čech zemětřesení o síle 3,9. Podle geofyzikálního ústavu šlo na české poměry o středně silné zemětřesení. Otřesy a dunivé rány vyděsily místní obyvatele.

Síla 3,9 stupně není v republice častá. Ohnisko bylo zhruba 18 kilometrů pod zemí v 11:41 u Mirotic na Písecku. Lidé však mohli otřesy pocítit i v okruhu několika kilometrů. ČTK to řekl Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Podle starostky Mirotic Martiny Mikšíčkové (SNK města Mirotice) otřesy v obci zřejmě nezpůsobily žádné škody.

Přírodní jev vyděsil obyvatele v mnoha obcích na jihu Čech, na sociálních sítích popsali otřesy i dunivé rány. „Třásl se celý dům, myslela jsem, ze mám halucinace,“ svěřila se například se svou zkušeností Martina z Teslín. „Zarazilo mě to hučení a pak se klepal celej barák,“ dodala k tomu Michaela. Další lidé doplnili, že hučení připomínalo jedoucí vlak. 

„Jedná se o otřesy, které by neměly způsobit prakticky žádné škody. Síla 3,9 v celosvětovém měřítku nepředstavuje nic výjimečného, ale na české poměry je to relativně vzácné. Hloubka epicentra 18 kilometrů je dvojnásobná v porovnání s otřesy, které se objevují v západních Čechách. Čím je epicentrum hlouběji, tím méně se to projeví na povrchu,“ řekl Klicpera. Podle ohlasů veřejnosti na sociálních sítích zemětřesení zaznamenali od Blatné na Strakonicku až k Vimperku na Prachaticku.

Pro Jihočeský kraj jde o ne příliš častý jev. Zemětřesení bývá nejčastěji na Karlovarsku. „Otřesy zaznamenáváme i na Ostravsku. V případě dnešního místa nemůžeme říci, že to je překvapivé, ale rozhodně to není tak běžné,“ řekl Klicpera. Na jihu Čech podobný jev odborníci zaregistrovali naposledy před více než deseti lety. V lednu 2012 geofyzikální ústav evidoval otřesy v Českém Krumlově o síle 2,4 stupně. Letos v únoru se v Jistebnici na Táborsku vyskytlo mikrozemětřesení s magnitudem 0,6.

V České republice se větší zemětřesení vyskytlo naposledy loni v listopadu. Seismografy na Chebsku tehdy zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně.

Video  Před zemětřesením v Maroku se na obloze objevily podivné světelné záblesky  - Twitter
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 7. března 2024 17:46 )

"Bylo to strašně nepříjemné. Začaly se třást baráky! Člověk nevěděl, co se děje. Jako kdyby vám někdo naboural do baráku. A hučelo to, jako kdyby pod okny jel bagr. Hlučný rachot, jako kdyby přejel po kostkách tank. Lidé byli vystrašení a vyběhli ven na ulici," píšou česká média... ale Blesk to má na okraji zájmu. Ostuda.

Jan Kocián ( 7. března 2024 14:54 )

Zažil jsem 5,5 na Richterově stupnici po dobu 30 vteřin, takže škody byly. Tohle mohlo mít 4,5 na Richterově stupnici po dobu 5 vteřin, takže škody minimální.

Jan Kocián ( 7. března 2024 14:13 )

Mohu potvrdit silné 5vteřinové zemětřesení na Šumavě dnes před polednem! ❤️‍

Měřitelné otřesy samozřejmě trvají déle, ale ten extrém trval jenom kolem 5 vteřin, což je atypické.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání