„Mám nevyléčitelnou nemoc, miluju staré věci a denně je zachraňuji,“ směje se Roman, podle kterého lidé nesmyslně plýtvají věcmi i penězi. „Vždyť staré věci často fungují líp než nové. Je taková rychlá doba, lidi se stěhují a řeknou si, koupíme si všechno nové a ty původní věci, i když jsou ještě funkční, vyhodí,“ říká Roman, který má své poklady uloženy hned ve dvou skladech.

Živobytí z kontejneru

Hledání zajímavých kousků se věnuje od dětství. Hledá u popelnic, v kontejnerech, vyklízí lidem sklepy a půdy. „Za to, že to vyklidím, si mohu nechat, co chci, a dostanu příspěvek na naftu,“ popisuje s tím, že žádnou jinou práci nepotřebuje. „Zklamu vás, ale jinou práci nemám. Žiju jen z toho, co najdu, co jiní vyhodili. Uživí mě to úplně v klidu,“ přiznává a vysvětluje: „Mám za ty roky známé na různých burzách, sběratele z nejrůznějších oborů, takže jim to prodám. Chodí za mnou chalupáři, jestli nemám zrovna to nebo tohle.“

Před jeho koníčkem ho nezastaví nic. Klidně si do kontejneru odskočí i v saku. „Jel jsem zrovna z pohřbu, pěkně v obleku, a uviděl jsem, že z kontejneru něco čouhá. Tak jsem zastavil, hodil do něj špiku a hned jsem měl na nalezených věcech vyděláno asi šest tisíc,“ popisuje.

U kontejneru našel i kompletní stan. Pamatujete na tento typ?
Autor: archiv Romana Černého

Poklad ve staré kabelce

Svůj zatím nejcennější nález objevil mezi vyhozenými starými kabelkami. „Prohlédl jsem jednu po druhé asi dvacet kabelek a našel zlatý řetěz za 30 tisíc. Koupil jsem si za něj novou televizi,“ usmívá se Roman, který ani během našeho rozhovoru nezahálí a šmejdí. „Zrovna tady v kontejneru vidím docela hezké dveře, které v obchodě stojí tři tisíce,“ komentuje situaci.

Při noření do útrob odpadních nádob ale doporučuje dávat pozor na injekční stříkačky a střepy skla. „Určitě je potřeba nosit rukavice a pořádné boty. A neotevírat podezřelé igelitové pytle, neskrývají rozhodně nic příjemného,“ upozorňuje Roman.

Kupte si medvídka mývala...

Nadšený milovník starých věcí si nedávno koupil mývala. „Je stejná povaha jako já. Nenechá si poroučet a pořád se někde hrabe. Když ho doma pustím, rozhrabe všechny skříně a šuplíky,“ směje se Roman a dodává. „Je to adrenalin a dobrodružství. Nikdy nevíte, co najdete,“ přiznává. S láskou k vyhozeným věcem rozhodně není sám. Na sociální síti je činný ve skupině, která sdružuje téměř dalších 40 tisíc nadšených hledačů pokladů z kontejnerů a popelnic.

 

Video
Video se připravuje ...

Hokejové poklady a svět sběratelů. Spláchnuté miliony, Jihlavan ze Švýcarska a svatý grál iSport TV

Fotogalerie
29 fotografií