Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Vilém v areálu psychiatrické léčebny uhořel zaživa. Krutý vrah kolem umírajícího tančil

Video se připravuje ...
Autor: icp, pdc, jel - 
25. ledna 2024
10:33

K brutální vraždě došlo v únoru roku 2008 v areálu psychiatrické léčebny Kosmonosy. Tu spáchal tehdy dvaačtyřicetiletý Marián Rafael, který tam byl jako pacient. Kamaráda Viléma zavřel do kontejneru a zapálil. Kolem hořící popelnice pak ještě radostně tancoval.

Předtím než se Rafael dostal do léčebny v Kosmonosích, měl za sebou bohatou trestní minulost. Po odpykání posledního trestu skončil v léčeně. Trpěl lehkou mentální retardací. Dokázal přečíst a napsat pouze vlastní jméno a počítat uměl pouze do pěti.

Video  Insta Crime Podcast: Marian Rafael  - pdc, icp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

Krutou vraždu spáchal Rafael 8. února roku 2008, kdy buď utekl a nebo byl na povolené vycházce z Kosmonos, a v restauraci se potkal s kamarádem Vilémem. Toho zrovna ten den z léčebny propustili jako pacienta a další den tam měl nastoupit jako údržbář. Vilém se bohužel Rafaelovi pochlubil s tím, že díky tomu, že pracoval už když byl v Kosmonosech pacient, dostal při odchodu vyplaceno 25 tisíc korun.

Vilém kamaráda doprovodil k léčebně. Tam ho Rafael zřejmě lstí přesvědčil, aby se nahnul nad plastový kontejner. Když to udělal, Rafael ho praštil tupým předmětem, okradl a tělo bezvědomého muže hodil do popelnice. Plastovou nádobu pak zabezpečil, aby se nedala otevřít a zapálil. 

Vilém byl v té době ještě naživu a při požáru se musel probrat. Než zemřel umíral zřejmě v hrozných bolestech, utrpěl totiž popáleniny na 80 procentech těla a zemřel na udušení zplodinami. Zdravotní sestry viděly z okna léčebny muže, který tančil kolem hořícího kontejneru a vydával podivné skřeky. 

Vraha policie dopadla velmi krátce po události. Soud ho poslal do vězení na doživotí.

Více o tomto případu se dozvíte v nejnovější epizodě Insta Crime Podcastu, který si pro vás připravily moderátorky Tereza a Petra.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání