Pan Kačmarčík zašel do pobočky a odcházel s pocitem, že všechno ví a vše je dohodnuto. Nutno dodat, že s sebou odnášel jen přesvědčení, nevzal si žádnou smlouvu ani doklad, který by mohl následně rozporovat! To je zásadní chyba, kterou i v dnešní době dělávají lidé opakovaně. V případě pana Milana to ale dopadlo dobře. Nemuselo…

Vždy musíte vědět, za co budete platit

■ Hned na začátek stojí za upozornění, že operátor je povinen před uzavřením smlouvy spotřebiteli poskytnout zákonem požadované údaje.

■ Jedná se zejména o informace týkající se samotné služby, ceny za tuto službu, možností ukončení smlouvy a podobně. Zkrátka jde o vše podstatné, co potřebujete znát.

■ Tyto informace je operátor povinen poskytnout jasně a srozumitelně v textové podobě nebo ve formě elektronického dokumentu.

■ Současně je operátor povinen spotřebiteli poskytnout stručné a snadno čitelné shrnutí smlouvy, které mimo základních identifikačních údajů obsahuje předně hlavní znaky každé poskytované služby, ceny za tyto služby, délku trvání smlouvy a podmínky pro obnovení či zánik smlouvy.

■ Toto shrnutí má zákazník obdržet ještě před uzavřením smlouvy. Pokud to zrovna není možné (z objektivních technických důvodů), je operátor povinen jej poskytnout neprodleně poté. Smlouva totiž nabývá účinnosti až v okamžiku, kdy spotřebitel po obdržení tohoto shrnutí potvrdí se smlouvou svůj souhlas.

Máte jen 2 měsíce!

■ Podání reklamace operátorovi musíte stihnout v zákonné lhůtě, která činí dva měsíce od doručení reklamovaného vyúčtování nebo od vadného poskytnutí služby.

■ Operátor má pak jeden měsíc na to, aby reklamaci vyřídil.

■ Jde-li ale například o roaming a váš operátor musí vyúčtování projednat se zahraničním operátorem, pak se lhůta pro vyřízení reklamace prodlužuje ještě o jeden měsíc.

■ Reklamaci posílejte nejlépe doporučeným dopisem s dodejkou, ve kterém popíšete, co přesně operátorovi vytýkáte a jaké žádáte řešení.

■ Zvolit můžete i jiný způsob podání reklamace, vždy ale myslete na to, abyste měli důkaz o jejím uplatnění.

Pozor na to, s čím jste spokojeni

Je potřeba rozlišovat, co je a co není služba elektronických komunikací. „Ta podle zákona spočívá v přenosu signálů po sítích elektronických komunikací. To znamená, že operátor je zodpovědný pouze za to, že se ze svého čísla dovoláte, kam potřebujete, že můžete surfovat po internetu či sledovat televizi a že kvalita přenosu odpovídá smluvnímu ujednání,“ vysvětluje Ombudsman Blesku Mgr. Lukáš Zelený.

Naproti tomu – pokud si koupíte elektronickou jízdenku na tramvaj, není to operátor, kdo vám službu poskytuje. „A proto u něj v případě problémů nelze uplatnit reklamaci. Stejně tomu bude třeba při nefunkčnosti stažených aplikací. Ani pronájem modemu není službou elektronických komunikací a jeho reklamace se bude řídit jinými pravidly,“ upozornil Lukáš Zelený.

Nejste spokojení s vyúčtováním?

Reklamovat můžete buď samotnou službu, nebo její vyúčtování. Pokud se vás týká druhá varianta a chcete řešit právě zaslané vyúčtování, pamatujte, že uplatnění reklamace nesprávného vyúčtování vás nezbavuje povinnosti za služby zaplatit. Případný rozdíl v ceně vám operátor vrátí do měsíce od vyřízení reklamace. 

Nejste spokojení se službami?

„V případě reklamace vadně poskytnuté služby můžete žádat odstranění závady a přiměřenou slevu z ceny. Operátor vám už ale není povinen nahradit škodu vzniklou tím, že jste nemohli telefon či internet používat,“ říká dále Ombudsman Blesku Mgr. Lukáš Zelený a rovnou pokračuje: „Potřebujete-li internetové připojení třeba k podnikání, myslete vždy na záložní řešení – náhrady ušlého zisku za výpadky internetu se totiž nedočkáte.“

Nesouhlasíte? Pak je tu Český telekomunikační úřad!

Nejste-li spokojení s rozhodnutím operátora o reklamaci, můžete do jednoho měsíce od doručení rozhodnutí podat námitku k Českému telekomunikačnímu úřadu. „Za zahájení správního řízení se platí poplatek ve výši 100 korun a je-li to opodstatněné, může úřad rozhodnout, že nemusíte hradit nesprávné vyúčtování, dokud sám ve věci nerozhodne,“ popisuje postup Lukáš Zelený s tím, že neúspěch ve správním řízení se dá řešit podáním rozkladu (tedy v podstatě odvoláním se proti rozhodnutí) a poté ještě žalobou u soudu.

„Pokud ale u Českého telekomunikačního úřadu nepochodíte, může vám být uložena povinnost nahradit druhé straně, tedy operátorovi, náklady řízení,“ dodal Zelený.

Ombudsman Blesku Mgr. Lukáš Zelený varuje: „Postupy pro reklamaci se ve světě služeb operátorů v mnoha ohledech liší od těch, co známe v případě běžného spotřebního zboží.“
Autor: Tonda Tran

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz

Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo. Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

Video
Video se připravuje ...

Vláda brutálně vyhloubila příkopy! EU má problém, řekl Blesku o protestech šéf Zemědělského svazu. Pavlína Horáková, Lukáš Červený